VOJNI KONVOJI U POLJSKOJ

AMERIKA GOMILA RATNE SNAGE U EUROPI, U MOSKVI DIGLI UZBUNU 'Ovo smatramo prijetnjom uperenom protiv nas, sigurnost na kontinentu se urušava!'

 REUTERS

Veliki konvoj američkih oklopnih vozila je u četvrtak ušao u Poljsku, u jednom od najvećih raspoređivanja američkih snaga u Europi nakon Hladnog rata kojem je cilj jačanje istočnog boka NATO-a, što je popraćeno ruskim osudama.

Nazočnost takve jedinice u Poljskoj, ali i u baltičkim zemljama, te Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj treba pojačati sigurnost regije, koju zabrinjava ponašanje Rusije.

Konvoj 24 oklopnih vozila Humvee i desetak kamiona na njemačko-poljskoj granici su dočekali poljski vojnici.

To je prvi transport američkih vojnika i teške vojne opreme koja je stigla u istočnu Europu u sklopu operacije Atlantic Resolve, o kojoj je odlučio dosadašnji predsjednik Barack Obama.

"To smatramo prijetnjom uperenom protiv nas", odmah je reagirao glasnogovornik ruskog predsjedništva Dmitri Peskov.

"Ta operacija prijeti našim interesima i našoj sigurnosti", rekao je. Ne imenovavši Sjedinjene Države rekao je da "treća zemlja, koja nije europska, jača svoju vojnu nazočnost na našim granicama u Europi".

Aleksej Meškov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova je ocijenio da je to ubrzano raspoređivanje koje vodi Obamina administracija "čimbenik destabilizacije europske sigurnosti".

Glavni stožer brigade je u Zaganu, na zapadu Poljske, gdje će službena svečanost biti održana zu subotu. Brigada će ukupno imati 3500 vojnika, 87 tenkova Abrams i više od 550 transportnih oklopnih vozila za prijevoz vojnika.

Pobjeda Donalda Trumpa je probudila strahovanja Poljske i baltičkih zemalja da neće doći do ostvarenja mjera jačanja nazočnosti NATO-a , donesenih na summitu Saveza u srpnju u Varšavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:34