KANCELARKA BEZ STRAHA

ANGELA MERKEL USTRAJNA 'Njemačka neće mijenjati svoju politiku prema izbjeglicama'

 Hannibal Hanschke / Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u četvrtak rekla kako ne odustaje od politike otvorenih vrata za migrante unatoč nizu napada s islamističkom pozadinom u zadnje vrijeme koje su većinom počinili azilanti.
„Napadi s islamističkom pozadinom predstavljaju ruganje počinitelja zemlji koja im je pružila utočište“, rekla je njemačka kancelarka tijekom svoje tradicionalne ljetne konferencije za medije koja je, zbog niza dramatičnih događaja u zemlji, ove godine pomaknuta s kraja kolovoza na kraj srpnja.
Merkel je ipak branila politiku otvorenosti prema migrantima i svoj slogan „Uspjet ćemo“ kojim je popratila otvaranje granica i primitak preko milijun azilanata prošle godine te zaključila kako islamistički napadi nisu uzdrmali njezinu odlučnost u davanju utočišta onima kojima je zaštita potrebna.
„Nikad nisam rekla da će biti jednostavno. No ja sam i danas kao i prije godinu dana uvjerena da će nam poći za rukom ispuniti povijesnu zadaću. To je veliki izazov u vrijeme globalizacije i ja sam uvjerena da će nam uspjeti“, rekla je.
Ona je osudila napade posljednjih dana od kojih su dva imala islamističku pozadinu a u tri od četiri napada, počinitelji su bili izbjeglice.
„Islamistički teroristi pokušavaju osporiti način na koji mi živimo. Oni šire mržnju među vjerama i tome ćemo se odlučno suprotstaviti“, rekla je Merkel osvrćući se na terorističke napada u Europi u posljednje vrijeme.
„Ovi napadi su potresni i deprimirajući. Ovdje se krše civilizacijski tabui. Napadi su se dogodili na mjestima na kojima je mogao biti svatko od nas“, rekla je njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU).
Njemačka kancelarka je naglasila kako nakon napada posljednjih dana treba preispitati mjere koje bi trebale služiti sigurnosti u zemlji.
„Tamo gdje postoje sigurnosne rupe mi ćemo biti prisiljeni djelovati“, rekla je Merkel te je najavila plan od 9 točaka s ciljem povećanja sigurnosti u zemlji.
Među najvažnije točke plana Merkel je ubrojila i mogućnost intervencije oružanih snaga u slučaju većih terorističkih napada te zajedničke pripreme Bundeswehra i policije.
Među mjere koje bi trebale povećati sigurnost u zemlji Merkel je najavila povećanje broja zaposlenih u sigurnosnim službama, osnivanje ureda za informatičku tehnologiju u svrhu boljeg praćenja informatičke komunikacije te bolju suradnju sa stranim tajnim službama. Nadalje je planirana datoteka u kojoj bi bili pohranjeni podaci o ulascima i izlascima iz zemlje.
Glede izbjeglica koje su posljednjih godina ušle u zemlju, Merkel je najavila mjeru olakšanog protjerivanja osoba za koje ne postoje pravne osnove za ostanak u zemlji kao i sustav koji bi trebao omogućiti otkrivanje radikalizacije pojedinaca u početnoj fazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:01