KOMENTAR ŽELJKA TRKANJECA

APOKALIPSA SADA Trump je doživio najteži poraz u 60 dana mandata, ali sad se svi pitaju - hoće li shvatiti da ne može što hoće?

 Joshua Roberts / REUTERS

Petak je u Washingtonu Vox.com sjajno naslovio: "Apokalipsa sada". Američki predsjednik Donald Trump doživio je najteži poraz u 60 dana u Bijeloj kući. Nije mu prvi, ali pokazuje zabrinjavajuću tvrdoglavost i nerazumijevanje što upravljanje zemljom znači - dvije uredbe o zabrani ulaska u zemlju za većinski muslimanske zemlje sudovi su proglasili neustavnima. A sad su njegovi republikanci srušili jedan od ključnih ciljeva njegove politike, da ukine i zamijeni zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je donio Barack Obama.

Zašto zakon nije prošao?

Demokrati su pokazali začuđujuće jedinstvo - kad je prije sedam godina donošen zakon, neki su bili veći problem od republikanaca. Zakon je donesen navrat-nanos, nejasan, a onda se na njega spustila sjena nezavisne procjene da bi njegovim usvajanjem 14 milijuna ljudi ostalo bez zdravstvene zaštite. Dio republikanaca je shvatio da bi ih koštao političke karijere. Radikalni su bili bijesni jer je preblag. A jedni i drugi su bili uvrijeđeni Trumpovom porukom - radite kako kažem ili ste za mene mrtvi. Pokazali su mu da nisu.

Kakav je utjecaj ovog poteza?

Obamin zakon ostaje na snazi kao njegova trajna baština, kao što smo u Jutarnjem predviđali. Bit će dorađivan, ali donio je radikalnu, ireverzibilnu promjenu američkog društva. Trump i njegovi savjetnici to nisu i ne mogu shvatiti.

Kakve će biti posljedice?

Američki komentatori, pa i desni, govore o snažnoj podijeljenosti republikanaca koja se zrcali i u Bijeloj kući. I ne biraju riječi, govore o "nekompetentnosti i prekršenim obećanjima". Trump je još jedan dokaz kako nije dovoljno biti dobar privrednik (ta mantra živi i u Hrvatskoj) da bi se bilo uspješan političar. Njegova uvjerenost da može sklapati sporazume nasukala se u vlastitom taboru. Treba se ipak nadati da možda shvati da sila rađa silu, a da se politika vodi kompromisom. Iako sve govori da će on i dalje biti tvrdoglav i redati poraze. Koje će negdje morati kompenzirati, i tu leži stvarna prijetnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:58