‘BOŽANSKI JAHVE, USTANI’

Arheološka SENZACIJA: U Jeruzalemu su pronašli grobnicu Isusa Krista!?

Znanstvenici su pronašli kosturnice iz 1. stoljeća na čijim poklopcima se nalaze natpisi na strarogrčkom i slike koje predstavljaju simboliku uskrsnuća, na lokaciji za koju se vjeruje da je pripadala Josipu Arimatejskom, koji je po evanđeljima sahranio Isusa

Grupa arheologa koji su istraživali grobnicu u Jeruzalemu, za koju se vjeruje da je sagrađena tijekom 1. stoljeća, otkrili su natpis na poklopcu lijesa koji naslućuje da bi se moglo raditi o Isusovom posljednjem počivalištu, piše Daily Mail.

Snimke, načinjene uz pomoć minijaturnih kamera koje su roboti unijeli ispod stambene zgrade u Jeruzalemu, sadrže intrigantne natpise i crteže na poklopcima malenih ljesova od vapnenca, zvanih osuariji , koji su se u tom periodu koristili za pohranu kostiju preminulih.

Poklopac na novopronađenom osuariju na sebi nosi natpis na starogrčkom, koja bi se mogla prevesti kao "Božanski Jahve, ustani, ustani“. Crtež na poklopcu obližnjeg osuarija prikazuje ribu sa stiliziranim čovjekom u njenim ustima, za koji se vjeruje da prikazuje bilblijsku priču o Joni i kitu.

Ovo otkriće nalazi se samo 60-ak metara udaljeno od ranijeg otkrića, kosturnica iz istog perioda za koje su neki znanstvenici tvrdili da su grobovi Isusa i Marije Magdalene , o kojemu je i poznati američki filmaš James Cameron snimio dokumentarni film za Discovery.

Ovo prethodno otkriće izazvalo je mnogo kontroverzi među ortodoksnim židovskim stanovništvom Jeruzalema, te su znanstvenici imali priliku samo kratko vrijeme proučavati grobnicu „Isusove obitelji“ prije nego što su vlasti zabranile pristup grobnici i sagradile stambenu zgradu preko nje.

No, 2010. Izraelska vlada dopustila je znanstveniku, Jamesu Taboru sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, i snimatelju dokumentaraca Simchi Jakobovichu da nastave istraživanje tog područja.

Tabor i Jakobovich vjeruju da je cijeli kompleks grobnica bio vlasništvo Josipa Arimatejskog, koji je, prema evanđeljima, sahranio Isusa. Prema ranijim evanđeljima, znak Jone, prema govorenu Isusa, bio je simbol njegovog uskrsnuća, i čest je prizor u kršćanskoj umjetnosti kasnijih perioda, no znanstvenici tvrde da nikada prije nije uočen u periodu iz kojeg datiraju novopronađeni osuariji.

"Da je netko rekao da je pronašao ili tvrdnju o uskrsnuću ili Jonin znak u židovskoj grobnici iz ovog perioda, rekao bih mu da je to nemoguće ... do sada,“ kaže Tavor. "Naš tim bio je u ekstatičnoj nevjerici, ali dokazi pred našim očima bili su jasni, i morali smo napustiti svoje prethodne pretpostavke.“

Poput prethodnog otkrića grobnice "Isusove obitelji“, i ovo otkriće vrlo vjerojatno će podići kontroverze među arheolozima, jer je većina znanstvenika vrlo skeptična spram svih tvrdnji o kršćanskim arheološkim otkrićima iz tako ranog perioda, pogotovo s obzirom da slične tvrdnje o posljednjem Isusovom prebivalištu iz susjednog nalazišta.

S druge strane, Tabor ističe da, od preko 2,000 pronađenih osuarija, samo njih 650 ima ikakve natpise na sebi, no niti jedan od njih ne sadrži nikakav spomen uskrsnuća na sebi, što ovo otkriće čini najvažnijim do sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:37