ŠVEDSKA USTRAJNA

ASSANGE TRAŽIO PRIVREMENO POVLAČENJE UHIDBENOG NALOGA Osnivač Wikileaksa htio otići na pogreb, švedski državni odvjetnik odbio zahtjev

Julian Assange na balkonu ekvadorske ambasade u Londonu
 Peter Nicholls / REUTERS

Ured švedskog državnog odvjetnika priopćio je u petak da je odbio zahtjev osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea za privremeno povlačenje uhidbenog naloga kako bi mogao izaći iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu i otići na pogreb.

"Julian Assange je zatražio da švedski državni odvjetnik povuče nalog za njegovo pritvaranje i europski uhidbeni nalog kako bi mogao ići na pogreb", navodi se u priopćenju tog ureda.

Državni odvjetnik je odbio Assangeov zahtjev rekavši da po švedskom zakonu ne može biti iznimke na sudsku odluku o izdavanju europskog uhidbenog naloga.

Ured državnog odvjetnika nije naveo na čiji pogreb je Assange htio ići ni gdje će se on održati.

Četrdesetpetogodišnji Australac se u lipnju 2012. sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu pošto je u Velikoj Britaniji iscrpio sve pravne mogućnosti kako bi spriječio izručenje Švedskoj.

Švedski prizivni sud je u rujnu odbio njegov zahtjev za poništenje uhidbenog naloga, što je osma odluka švedskog suda na njegovu štetu. Assangeov odvjetnik je najavio žalbu na tu odluku švedskom vrhovnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:04