ŠOK ZA PUTNIKE

AVIONU AIR FRANCEA S VIŠE OD 500 LJUDI NASRED ATLANTIKA EKSPLODIRAO MOTOR 'Svi smo čuli detonaciju, mislili smo da ćemo se srušiti'

 
 David Rehmar / FACEBOOK

Zrakoplov Air Francea na subotnjem letu iz Pariza za Los Angeles morao je naglo promijeniti rutu kada je tijekom prelaska Atlantskog oceana ostao bez dijela motora, piše BBC.

Jedan od četiriju motora na Airbusovom zrakoplovu A380 prestao je raditi kad je avion na letu AF66 bio zapadno od Grenlanda. Nitko nije ozlijeđen tijekom incidenta, međutim putnici su u zrakoplovu ostali i nekoliko sati nakon slijetanja. U trenutku kada je motor prestao raditi u zrakoplovu je bilo 496 putnika i 24 člana posade.

Bivši zrakoplovni mehaničar David Rehmar, koji je bio putnik na letu AF66, rekao je za BBC da je motor prestao raditi zbog kvara na ventilatoru.

Dodao je da se zrakoplov najednom trznuo te da se nakon toga čuo glasan zvuk. "Mogao se čuti glasni 'bum', a na temelju vibracije koja je uslijedila zaključio sam da je motor otkazao", objasnio je Rehmar.

Putnici su se uspaničili, a i sam Rehmar je pomislio da bi se zrakoplov mogao srušiti, međutim avion se nakon 30 sekundi stabilizirao. Piloti su promptno ugasili oštećeni motor i let se nastavio.

Zrakoplov je letio otprilike sat vremena s tri motora te je nakon toga sletio na zračnu luku Goose Bay u Labradoru u Kanadi. Na fotografijama putnika moglo se vidjeti da je metalni pokrov motora uništen te da je na par mjesta krilo pretrpjelo manju štetu.

Kako zračna luka Goose Bay nije opremljena za primanje Airbusovog zrakoplova A380, putnici su u zrakoplovu morali pričekati da po njih iz Montreala dođu dva Air Franceova Boeinga 777.

Rehmar je rekao da kvar na motoru vjerojatno nije uslijedio zbog udara ptice već da je vanjski ventilator na prednjem dijelu motora iz nekog razloga prestao raditi.

Iz Air Francea su rekli da je motor pretrpio znatnu štetu, a da je njihovo osoblje incident riješilo savršeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:53