DIPLOMATSKA NOTA

BALKAN PRED NOVOM KRIZOM, VUČIĆ OBJASNIO ZAŠTO JE ISPRAZNIO VELEPOSLANSTVO U SKOPLJU 'Imamo dokaze o ofenzivnom djelovanju protiv Srbije!'

 
Aleksandar Vučić
 Bernadett Szabo / REUTERS

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je osoblje srpskog veleposlanstva u Skoplju povučeno nakon što su obavještajne agencije prikupile 'dovoljno dokaza o vrlo ofenzivnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije', javlja b92.

- Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Bit će nekih promjena u našem osoblju, i da zaštitimo naše prijateljstvo s Makedoncima, a i kako da se ponašamo u novom okruženju. Mnogo je špekulacija, i mislim da će u sljedećih 10 dana biti sve mnogo jasnije, rekao je Vučić.

- Gradit ćemo dobre odnose sa Skopljem, ali će ti odnosi morati biti temeljeni na uzajamnom poštivanju. Vidjet ćemo hoće li Albanci krenuti uvrstiti Kosovo u Unesco, tada ćemo čekati što kažu Skoplje i Podgorica. Naše je da se pripremimo, i da znamo odgovoriti, kazao je Vučić.

Povlačenje osoblja ambasade Srbije u Skoplju na konzultacije u Beograd povezuje se s odnosom Makedonije u vezi prijema Kosova u Unesco, javila je ranije agencija Makfaks. Makedonska agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je službeni Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u Unesco, odnosno da će to predložiti kao točku dnevnog reda, prenosi beogradski N1info.

- Razlog za povlačenje povezuje se s glasanjem za Kosovo u Unescu i prijetnjama šefa srpske diplomacije Ivice Dačića da će uzvratiti na eventualnu podršku Makedonije Kosovu, pa i da će preispitati priznavanje ustavnog imena zemlje, navela je ta privatna makedonska agencija.

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije još nema službenu informaciju iz Beograda zbog čega je Srbija povukla diplomate i zaposlene iz ambasade u Skoplju.

U tom ministarstvu su jutros rekli državnoj agenciiju MIA da uspostavljaju komunikacije sa srpskim ministarstvom radi utvrđivanja činjenica za taj postupak. U makedonskom ministarstvu vanjskih poslova rečeno je da, sukladno relevantnim odredbama Bečke konvencije, odgovarajuće institucije poduzimaju mjere zaštite i sigurnosti ambasade Srbije u Skoplju.

Srpska ambasada je obavijestila makedonsko ministarstvo kako će osoblje biti povučeno na konzultacije u Beograd, uz molbu da makedonske vlasti pojačaju sigurnost ambasade u Skoplju.

Svi prozori na zgradi ambasade su zamračeni, javili su ranije tokom dana makedonski mediji, a srpska veleposlanica u Skoplju odbila je dati izjavu za medije, upućujući ih na ministarstvo vanjskih poslova Srbije. RTS navodi kako će ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić tijekom dana medijima dati detaljno objašnjenje za ovaj potez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:40