LAŽIRALI KAMATE

Bankarska zavjera: Šef Barclaysa dao ostavku, istraga vodi i u Englesku narodnu banku

 AP

LONDON - Samo nekoliko dana nakon što je Barclays kažnjen sa 290 milijuna funti (gotovo tri milijarde kuna) zbog protuzakonitog namještanja takozvane Libor kreditne stope, za jednu od najvećih britanskih banaka slijedi još jedan mučan tjedan.

Marcus Agius , predsjednik banke, jučer je podnio ostavku zbog, kako je naveo u pismu ostavke, “neprihvatljivih standarda ponašanja unutar banke koji su narušili njezinu reputaciju”.

Iskoristio položaj

Barclays najavljuje i vlastitu istragu unutar banke, kojom će se tražiti eventualne daljnje nepravilnosti, nakon čega će slijediti njihovo objavljivanje u javnosti te postavljanje novih pravila, najavljuje Agius. S mjesta krovne udruge britanskih banaka British Bankers'Association (BBA) Agius će također biti smijenjen čim se pronađe odgovarajući nasljednik.

Agiusov položaj na vrhu ključnih institucija - Barclays i BBA - stavljaju ga na najočitiju metu javnosti. Naime, metoda kojom su djelatnici Barclaysa godinama varali bila je usko vezana uz izvještaje British Bankers' Association.

Uhodana prevara

Bankarske smicalice obavljane su po uvježbanom scenariju: svakoga dana financijska tijela BBA i European Banking Association objavljuju kreditne stope Libor i Euribor uzimajući prosjek procijenjenih stopa koje dobivaju od vodećih banaka. Prije nego što bi djelatnici Barclaysa dostavili svoj iznos kreditne stope, njihovi kolege brokeri nagovarali bi ih da “uljepšaju” iznos kako bi pogodovao njihovim financijskim dilovima.

Istraga krovnog tijela financijske industrije Financial Services Authority (FSA) otkrila je da je u razdoblju između 2005. i 2008. učinjeno niz takvih prekršaja, poglavito u jeku financijske krize kada je banka prikazivala umjetno niske iznose kako bi zataškala istinu o financijskim problemima zbog kojih bi morala posuđivati po znatno većim stopama od svojih konkurenata.

Nepodopštine Barclaysa odjeknule su i u britanskom parlamentu. David Cameron prošli je tjedan osudio skandal riječima: “Platili su vrlo visoku kaznu i to s pravom, ali cijeli tim menadžera mora odgovoriti na neka ozbiljna pitanja”, rekao je Cameron.

‘Sve su znali’

Direktor banke Bob Diamond sutra će odgovarati pred zastupnicima u parlamentu od kojih mnogi traže njegovu ostavku. U četvrtak pred istim parlamentarnim komitetom odgovara Markus Agius. Očekuje se da bi novi bankarski skandal mogao donijeti strožu kontrolu u londonskom financijskom središtu City.

Direktor banke Bob Diamond za sada odbija podnijeti ostavku tvrdeći da su protuzakonite radnje u banci bile praksa “malog broja djelatnika”.

Međutim, jedan bivši djelatnik Barclaysa koji je želio ostati anoniman, za Jutarnji list komentira: “U Barclaysu je bilo nemoguće bilo što učiniti bez supervizije nadređenih koje bi potom kontrolirali njihovi nadređeni. Činjenica je da ovaj skandal dotiče sam vrh banke. Ne postoji način da oni nisu znali za aktivnosti unutar banke”.

Pod istragom i ostale banke: RBS, HSBC, Citigroup, UBS...

FSA istražuje i eventualne manipulacije u drugim bankama. Istraga se već provodi u vodećim bankama RBS, HSBC, Citigroup i UBS. Očekuju se sankcije i za druge banke, ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu nego i izvan granica Otoka.

Sustav istodobno nadgledaju institucije s druge strane Atlantika, gdje je američko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo provođenje istrage i eventualne nepravilnosti u poslovnim aktivnostima “ostalih financijskih institucija i pojedinaca”.

Među dokaznim materijalima FSA su i poruke koje pokazuju da su djelatnici Barclaysa rutinski obavljali fiksiranje Libora. U jednoj od njih jedan broker preklinje svoga kolegu da preda lažne podatke BBA-u. “Sve za tebe!” odgovor je jednog od djelatnika zaduženog za prikazivanja bančinih iznosa nadzornom tijelu BBA. “Tvoj sam dužnik. Otvaram bocu Bollingera”, odgovor je zadovoljnog brokera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:01