NEPTUN

Baš za Jamesa Bonda: Aston Martin koji će zaroniti na 502 metra

 

Proizvođač luksuznih sportskih automobila Aston Martin otisnuo se u nove vode, doslovno.

Kultna britanska kompanija upravo je na Monaco Yacht Showu predstavila prvi podvodni model, piše Bloomberg. U vozilo predstavljeno pod nazivom Projekt Neptun stanu tri putnika, a može zaroniti do 502 metra i kretati se brzinom od 5,6 kilometara na sat. U veličanstvenom dizajnu ističu se pontoni koji nalikuju oštrici i akrilna kabina oblikovana poput balona kako bi pogled na podmorje bio što bolji.

Ova luksuzna privatna podmornica trebala bi, prema procjenama Aston Martina, biti dostupna za oko godinu dana. Kreativni direktor Marek Reichman za Bloomberg je izjavio da će stajati oko četiri milijuna dolara. Za usporedbu, Astonov model DB11 stoji 200.000 dolara.

Godišnje bi se, kako planira tvrtka, proizvodilo najviše desetak takvih podvodnih vozila. No, direktor Reichman je to objasnio ekskluzivnošću kompanije. “Već i samo ime Aston Martin asocira na jako ekskluzivan brend. U 100 godina proizveli smo samo 80.000 automobila”, objasnio je.

Aston Martinov Neptun je napravljen u suradnji Aston Martin konzaltinga, podružnice kompanije za dizajn, i Triton Submarinesa, kompanije sa sjedištem na Floridi koja već više od deset godina proizvodi luksuzna podvodna vozila. Neptun je visok 1,7 metara, a teži četiri tone, što ga, ističe kompanija, čini najmanjom podmornicom za tri osobe na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:37