AFERA AGENT

BIA najavila hapšenje još 10-ak špijuna

Srbijanska Bezbednosno-informativna agencija u sljedećim bi danima trebala privesti još desetak osoba koje istražuje zbog sumnje da su špijunirali za Hrvatsku.

Informacija nema službenu potvrdu, a donose je beogradski mediji kojima je i u nedjelju glavna tema bilo uhićenje umirovljenog časnika JNA Čede Čolovića kojem se, doznajemo u beogradskom Višem tužilaštvu, na teret stavlja kazneno djelo špijunaže u korist hrvatske države za koje je predviđena zatvorska kazna od najmanje deset godina. Pod istragom su, pišu srbijanske novine, ne samo vojna lica nego i neki predstavnici medija koji su navodno bili bliski s hrvatskim vlastima te se sumnja da su im prenosili određene informacije.

Čolović je u nedjelju iz pritvora doveden na saslušanje u beogradsko Više tužilaštvo. Prema šturim informacija koje smo uspjeli dobiti od glasnogovornice Tužilaštva Tatjane Sekulić, u zgradu Tužilaštva, poznatiju kao Palata pravde u Savskoj ulici, dovezen je u tajnosti policijskim vozilom oko 8.30 sati. Iza 14 sati iz Tužilaštva su samo priopćili “kako je nakon donesene naredbe o provođenju istrage i saslušanja osumnjičenoga, tužitelj sucu Višeg suda u Beogradu predložio da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od bijega, da ne bi utjecao na svjedoke i ponovio kazneno djelo kao i zbog uznemirenosti javnosti”. Do nedjelje u 15 sati Čolović nije bio izveden iz oronule zgrade Palate pravde (kojoj navodno predstoji renovacija te će se pravosudne institucije preseliti na drugu lokaciju) ispred koje se oko podneva okupilo nekoliko novinarskih ekipa, ali su se brzo razišle jer baš nikakve informacije nisu bile dostupne pa je krenulo nagađanje da Čolović uopće nije ispitivan tamo nego na nekoj drugoj tajnoj lokaciji.

Odvjetnica koja je Čoloviću dodijeljena po službenoj dužnosti također nam nije htjela ništa reći pa čak niti potvrditi da ima ikakve veze sa slučajem. Nikakve novosti nisu imali ni članovi Čolovićeve obitelji koja živi u selu Ugrinovci pokraj Beograda.

Navodna istraga

Dnevni list Kurir u nedjelju piše kako je prilikom uhićenja u petak popodne Čolović policajcima smireno rekao “kako mu je sve jasno i da nije ništa učinio nego da su mu namjestili njegovi”, ne precizirajući na koga misli. Navodno je riječ o ljudima s kojima je kontaktirao u proteklih 20 godina.

Sumnja se da je Čolović koristio svoje kontakte kako bi prikupio strateški važne uglavnom vojne podatke koje je prosljeđivao hrvatskim obavještajnim službama i na temelju kojih je Hrvatska, prema pisanju srbijanskih medija, podigla najmanje devet optužnica protiv srpskih vojnika i časnika. Dnevni list Informer, pozivajući se na svoj dobro obaviješten izvor, navodi da je Čolović “Hrvatima prodavao podatke o broju vojnika, stanju u vojarnama, planiranim vježbama, naoružanju, ali i dojave o počiniteljima navodnih ratnih zločina”. Istraga protiv njega trajala je, tvrdi Informer, šest mjeseci tijekom kojih su detaljno praćeni svi njegovi kontakti s hrvatskim obavještajcima, a sada je istraga proširena i na njegove suradnike u Srbiji. Srbijanski mediji pišu i kako je Čolović tijekom svojih boravaka u Dalmaciji kontaktirao s hrvatskim obavještajnim službama koje su od njega tražile da im nađe svjedoke za sudske predmete protiv Srba optuženih u Hrvatskoj. Od Hrvatske je zauzvrat dobio državljanstvo, novac, pomoć u obnovi obiteljskog imanja i rješavanju imovinsko-pravnih sporova, ali i garanciju da ga se neće kazneno goniti zbog njegove uloge u vojsci pobunjenih Srba početkom 90-ih godina.

Brao grožđe

List Alo prenosi izjavu koju je za televiziju N1 dao nekadašnji šef hrvatske Službe za zaštitu ustavnopravnog poretka Smiljan Reljić da je Čolović bio u Hrvatskoj prije 20-ak dana. Čolovićeva sestra Anka Borković pak tvrdi posve suprotno da je njezin brat u rodnom Tepljuhu pokraj Drniša u kući pokojnih roditelja zadnji put boravio u proljeće, prije nekoliko mjeseci te da se na put u Hrvatsku kao i svake godine u ovo doba spremao kako bi obrao grožđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:10