NAŠLI IH

BILI SU MILJENICI AMERIKE, A ONDA SU NETRAGOM NESTALI Nakon više od 16 godina riješen misterij iščezlog dvojca koji je zapanjio svijet

 Fondacija Alexa Lowea

Tijela proslavljenog američkog planinara i kamermana ekspedicije pronađena su nakon više od 16 godina od trenutka kada su smrtno stradali u udaru lavine na Himalajama, prenosi Sky News . Tijela Alexa Lowea i Davida Bridgesa pronađena su zaleđena u ledenjaku.

Dvojica muškaraca su poginula prilikom spuštanja s vrha Shishapangme, 14. najviše planine na svijetu. Tijela koja su prošli tjedan pronađena su uza sebe imala ruksake i opremu koje su Lowe i Bridges nosili kada su nestali. Treći je planinar, Conrad Anker, ozlijeđen, ali je preživio lavinu.

'Alex i David su nestali te su zarobljeni i zamrznuti u vremenu. Sada su pronađeni. Zahvalni smo. Conrad, sinovi i ja ćemo otputovati na Shishapangmu. Vrijeme je da se na pravi način oprostimo od Alexa', izjavila je udovica Alexa Lowea Jenni Lowe-Anker, koja se udala za Conrada nedugo nakon tragedije. Alexa su u vrijeme tragedije smatrali najboljim svjetskim alpinistom i njegov nestanak je zapanjio mnoge.

Lowe se tijekom svoje planinarske karijere dva puta popeo na Mount Everest te je bio među prvima koji su se penjali na Antarktici, a obavio je još nekoliko desetaka manje poznatih, ali tehničkih zahtjevnih penjanja i uspona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:29