SUDE MU

BIO JE TO DAN KADA SAM MOGAO UBITI KRALJA Snajperist koji je triput na nišanu imao španjolskog monarha i Cristiana Ronalda objasnio zašto ih nije ubio

Snajperist (ilustracija), bivši kralj Španjolske Juan Carlos i sadašnji kralj Felipe
 Juan Medina / Mario Anuzoni / REUTERS

Španjolski tužitelji zatražili su kaznu zatvora od devet godina za Santiaga Sáncheza Ramíreza koji tvrdi da je u tri navrata zauzeo pozicije s kojih je snajperom mogao ubiti španjolskog kralja, premijera i druge visoke državne dužnosnike. Ramírez tvrdi da je to učinio s namjerom da pokaže koliko je ranjiva kraljevska obitelji, ali i političari i poznati nogometaši, piše Sam Jones za Guardian.

Tako je prošlog tjedna na središnjem kaznenom sudu u Španjolskoj otkriveno da je Ramírez rezervirao hotelske sobe u blizini parada održanih za dan državnosti 2012. i 2013. godine, a isto je ponovio i na dan krunidbe kralja Felipea VI 2014. godine. U sva tri slučaja postavio je teleskopsku video kameru koja je naciljala kralja Felipea VI, njegovog oca i bivšeg kralja Juana Carlosa te premijera Mariana Rajoya.

Nakon toga je te video snimke, od kojih je jednu nazvao "Dan kada sam mogao ubiti kralja", objavio na društvenim mrežama, zajedno s ucrtanim metama na osobama koja je naciljao. Tužitelji navode da su video snimke profesionalno urađene te su "na uvjerljiv način otkrile mogućnost atentata na javne osobe visokog profila, sugerirajući da je takve napade lagano izvesti".

Ramírez je za španjolske online novine El Confidencial detaljnije opisao kako je izveo svoje "akcije":

- Imao sam oružje, pravo oružje, u aktovci koju sam donio sa sobom. Prošvercao sam oružje kroz sve policijske kontrole - samo sam trebao predočiti svoju osobnu iskaznicu i kazati da idem u hotel. To je bilo to. Nitko mi nije ništa rekao, a tamo sam bio cijelu noć i cijeli dan.

Osim kralja i premijera Ramírez je na nišanu navodno imao i svjetski poznate nogometaše Real Madrida, Cristiana Ronalda i Garetha Balea, ali i predsjednika Reala Florentina Pereza. Dužnosnici kluba digli su uzbunu kad im je Ramírez poslao fotografije igrača koje je snimio tijekom njihova treninga.

Ramírez je naposlijetku uhićen u srpnju 2014. godine, a kod njega su pronađene replike vatrenog oružja, kao i deaktivirano oružje. No, pronađeno je i pet pravih pušaka i pet pištolja. Na temelju te činjenice, dakle nelegalnog posjedovanja oružja i municije, tužitelji za njega traže kaznu zatvora od devet godina i 10-godišnju zabranu traženja dozvole za nošenje oružja, piše Guardian.

Naravno, potencijalni atentator tvrdi da je sve učinio kako bi ukazao na manjkavost sigurnosnih kontrola. Štoviše, tvrdi da je i policiju i političare više puta želio upozoriti na sigurnosne propuste:

- Želio sam ih upozoriti na ozbiljne sigurnosne propuste u Španjolskoj i demonstrirati kako bi ih samo jedan džihadist mogao iskoristiti. No, nitko me nije doživljavao ozbiljno - rekao je Ramírez za El Confidencial.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:33