NAKON TJEDANA VIJEĆANJA

Biskupska konferencija odlučila: Katolici koji ne plate crkveni porez ostaju bez sakramenata

Od uključno ponedjeljka u Njemačkoj neće imati pravo na neke katoličke sakramente - poput krštenja, krizme, ispovijedi, pričesti, odnosno vjenčanja - oni njemački državljani katolici koji ne plaćaju crkveni porez

Od uključno ponedjeljka u Njemačkoj neće imati pravo na neke katoličke sakramente - poput krštenja, krizme, ispovijedi, pričesti, odnosno vjenčanja - oni njemački državljani katolici koji ne plaćaju crkveni porez za račun Katoličke crkve.

Tako je odlučila Njemačka biskupska konferencija, pošto je zazvala Duha Svetoga, kako je praksa.

A i papa Benedikt XVI je podržao tu odluku, tvrdi utjecajni njemački dnevnik Die Welt. Opći dekret je objavljen u četvrtak.Time je zaključena višetjedna rasprava, koja je u javnosti i glasilima izazvala i povišene tonove.

Tjedni vijećanja

Pojedini komentatori to nazivaju izopćenjem (ekskomunikacijom).

Takva interpretacija nije istinita, pošto Kanonski zakonik Katoličke crkve precizno naznačuje postupak ekskomuniciranja, pa i automatskoga (“latae sententiae”, kako se to donedavno zvalo), a odustajanje od plaćanja crkvenog poreza nije navedeno među razlozima.

Kanosnki zakonik

Ipak, posljedice za vjernika su gotovo iste, ali će svoja vjernička prava steći nazad mnogo jednostavnije (iako mu možda neće to biti lakše): dovoljno je da nastavi plaćati, a nadležni ured mu može odobriti i olakšice za uplatu nataložena duga (smanjenje svote, obročna uplata itd., kao i za ina porezna dugovanja).

Naime, Kanonski zakonik obavezuje katoličke vjernike da daju financijski prilog koji omogućuje Crkvi da ispuni svoju ulogu. Njemačka biskupska konferencija se poziva na to.

Različita rješenja

Na temelju čl. 137 weimarskog Ustava Njemačke Republike iz 1919, te čl. 140 njemačkoga Temeljnog zakona iz 1949, crkveni porez uglavnom prikuplja porezna uprava.

Samo su neke malobrojnije vjerske zajednice, poput židovske, optirale za samostalno prikupljanje (da ne bi plaćali proviziju državi). Plaća se 9 posto poreza na dohodak (u Bavarskoj te Badenu i Würtembergu - 8 posto).

Taj porez, koji obuhvaća samo građane koji su se pri poreznoj upravi izjasnili kao pripadnici pojedine vjerske konfesije, donio je preklani vjerskim zajednicama 9,2 milijarde eura, što je oko 70 posto njihovih prihoda.

Njemačka nije jedina evropska zemlja koja ima neku vrstu crkvenog poreza, a rješenja su različita: od austrijskog crkvenog poreza koji je uveo Hitler, do islanskog vjerskog poreza koji može ići i u korist - sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:02