RAT PROTIV TERORIZMA

Bivši šef obavještajnih službi u Poljskoj optužen za CIA-ine tajne zatvore

Poljsko tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa obavještajnih službi Zbigniewa Siemiatkowskog zbog njegove navodne umiješanosti u postojanje tajnih zatvora CIA-e na poljskom teritoriju u kojima su bili mučeni neki od glavnih osumnjičenika za terorizam, a sljedeća optužnica koja se sprema ona je protiv bivšeg premijera Leszeka Millera, objavio je dnevni list Gazeta Wyborcza i tako pokrenuo oštru javnu raspravu u toj zemlji.

Kako tvrdi Gazeta Wyborcza, Siemiatkowski, koji je bio šef Obavještajne agencije (AW) od 2002. do 2004., tijekom mandata premijera Millera iz postkomunističkog Demokratskog lijevog saveza (SLD), obavijestio je novine da je protiv njega podignuta optužnica zbog američkih tajnih zatvora. Osim toga, u članku se spominje i da je tužiteljstvo došlo do informacija koje bi mogle stvoriti osnovu za tužbu protiv Leszeka Millera pred poljskim Ustavnim sudom zbog suradnje u organziranju nezkonitih zatvora CIA-e.

Skriveni motivi

Vijest objavljena prekjučer izazvala je pravu uzbunu u Poljskoj, a jučer je Piotr Kosmaty, glasnogovornik tužiteljstva u Krakowu, koje provodi istragu, rekao kako ne može potvrditi te informacije jer su detalji istrage državna tajna. Dodao je da zasad nema nikakvih uhićenja u sklopu istrage.

Kao što se i prije pisalo, postoje ozbiljne indicije da je CIA svoj tajni zatvor organizirala u vojnoj bazi Szymany u sjeveroističnoj Poljskoj te da je tamo, među ostalim, neko vrijeme bio zatočen i mučen i Halid Šeik Muhamed, “mozak” napada na SAD 11. rujna 2001.

Novosti o mogućim rezultatima istrage u vezi s tajnim zatvorima podigli su temperaturu na već dovoljno zagrijanoj političkoj sceni Poljske.

Leszek Miller se oglasio u povodu članka Wyborcze i rekao da je riječ o političkom napadu na njega koji ima skrivene motive. Demantirao je bilo kakvu krivnju i rekao da je 2002. i 2003., kada su se događale inkriminirajuće aktivnosti, njegova vlada surađivala s CIA-om u borbi protiv terorizma, ali da je detalje te suradnje znao samo Siemiatkowski. Nadalje, Miller tvrdi da je prava pozadina napada na njega činjenica da SLD, kojem je nedavno ponovno došao na čelo, odbija dati potporu vladi premijera Donalda Tuska (Građanska platforma - PO) u njegovoj mirovinskoj reformi koju sada pokušava progurati u Sejmu.

Oznaka državne tajne

Miller je primjetio i kako, untaoč tvrdnjama tužitelja da se istraga vodi pod oznakom “državne tajne”, informacije iz nje neprestano cure u medije. Bivši premiejr rekao je i kako Gazeta Wyborcza svojim pisanje “doziva Al-Qa’idu u Poljsku i to uoči Eura 2012.”

Ipak, najviše zle krvi izbilo je između ljevice - kontroverzni vođa stranke Pokret Palikota Janusz Palikot rekao je u Sejmu kako Miller ima “krv na rukama” jer je odgovoran za smrti poljskih vojnika u Afganistanu i Iraku, te za tajne zatvore CIA-e, zbog čega ga je pozvao da odstupi sa svih dužnosti. Miller je samo odgovorio da ga neće “časti učiti prevarant Palikot”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:17