DRAMA

BLIŽI SE KRAJ NAJVEĆE BITKE RATA U SIRIJI Snage sirijskog predsjednika i Rusi pred velikom pobjedom, Lavrov i Kerry dogovaraju predaju Alepa al-Asadu

 Goran Tomašević / Omar Sanadik / Rod Said / Khalil Ashawi / Darren Ornitz / Reuters

Moskva i Washington bi do sredine tjedna mogli (morali!?) postići dogovor o povlačenju svih protubašarovskih snaga iz istočnog Alepa.

Kako je rekao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov svome američkom kolegi na odlasku Johnu Kerryju, primirje će stupiti na snagu kad se usuglase rute i vrijeme izlaska oporbenih snaga iz toga strateški važnoga sirijskoga grada.

Lavrov je odbio prijedlog Washingtona da prvo dođe do primirja, pa da onda pregovaraju o premještanju oporbenih snaga iz Alepa. Glavni ruski diplomat tvrdi da bi primirje sada bilo nesvrsishodno te bi omogućilo oporbenim snagama da se pregrupiraju i dobiju na vremenu.

S obzirom na to da su snage Bašara al-Asada, uz pomoć ruskih raketnih i zračnih udara te iranskih dragovoljaca na terenu, u posljednjih nekoliko dana ovladale sa 60 posto istočnog Alepa te su razdvojile branitelje, bilo kakav predah ne ide im na ruku.

Pobunjeničke skupine odbijaju napustiti Alep

Pobunjeničke skupine obznanile su u ponedjeljak da će se boriti do "zadnje kapi krvi" u Alepu odbacivši objavu razgovora između Rusa i Amerikanaca o njihovoj evakuaciji iz drugog najvećeg grada Sirije gdje gube teren u borbi s režimom.

"Revolucionari neće otići iz istočnog Alepa, borit će se s ruskim i iranskimm okupatorima do posljednje kapi krvi", rekao je Abu Abdel al-Rahman al-Hamoui, dužnosnik skupine Jaich al-Islam.

Rusija i Iran su saveznici sirijskog režima. "Neka Rusi odu iz Alepa", rekao je Jaser al-Jusef iz skupine Nuredin al-Zinki.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije u ponedjeljak izrazio je uvjerenost da Washington i Moskva mogu ovaj tjedan postići dogovor o povlačenju svih pobunjenika iz istočnih dijelova Alepa.

Kad dogovor bude postignut, pobunjenici koji ostanu u opkoljenom istočnom dijelu grada bit će smatrani teroristima i Rusija će pomoći sirijskoj vojsci u njihovu protjerivanju, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:20