NESUGLASICE

BUDIMPEŠTA POZVALA RUSKOG VELEPOSLANIKA NAKON 'SRAMOTNIH IZJAVA' O POBUNI IZ 1956. 'Nitko se neće tako odnositi prema našim junacima'

Anti-vladini prosvjedi na godišnjici pobune iz 1956.
 Bernadett Szabo / REUTERS

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo ruskog veleposlanika u Budimpešti nakon što je ruska državna televizija na sramotan način spominjala mađarsku pobunu 1956., objavilo je to ministarstvo u utorak.

"Vrlo jasno ćemo dati na znanje da nikome nećemo dozvoliti da se nedostojno odnosi prema pobuni iz 1956. i njezinim junacima", navela je državna agencija MTI.

Pobuna Budimpešte, čiju je 60. obljetnicu Mađarska obilježila u nedjelju, je na ruskom državnom kanalu Rossia 1 nazvana običnim metežem. Tom prilikom je također rečeno da su tisuće bivših nacista tada oslobođene.

Tom prilikom je također rečeno da je "Zapad, s pukovnijama nacista" vodio pobunu protiv komunističkih vlasti, a tu optužbu Budimpešta drži neprihvatljivom.

Pobunu 23. listopada 1956. su sovjetske snage ugušile u krvi, pri čemu je ubijeno 2000 osoba i 200.000 Mađara je otišlo u izgnanstvo. Više od 300 osoba je pogubljeno, među kojima premijer Imre Nagy.

Prema nedavnom istraživanju instituta Levada, polovica ispitanih Rusa smatra da je SSSR s pravom ugušio mađarsku pobunu 1956.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:27