INSTITUT ZA DUGOVJEČNOST

ČAK 130 ZNANSTVENIKA POKUŠAVA PRODUŽITI ŽIVOT KIM JONG-UNA 'Tražimo pretile ljude za istraživanje, ali u Sj. Koreji ih nema, tu su svi gladni...'

 KCNA / REUTERS

SEUL - Prebjeg iz Sjeverne Koreje koji je radio za Institut dugovječnosti ispričao je zapadnim medijima bizarnu priču o ustanovi čiji je jedini cilj produljivanje života voljenog vođe Kim Jong-una.

Hyeong-soo Kim pobjegao je iz Sjeverne Koreje 2009. godine, a radio je na Institutu još dok je na čelu te države bio Kim Jong-il.

- Radilo je 130 znanstvenika koji su došli sa Sveučilišta Kim Il-sung, specijalizirani za medicinu i tehnologiju, rekao je Hyeong-soo, koji je otkrio i kako je u sklopu Instituta postojao i istraživački informativni centar u kojem su bili diplomati i znanstvenici sa stranih sveučilišta.

- Institut je pod neprekidnom stražom, okružen je četiri metra visokim zidom koji je pod naponom.

U Institutu su se razvijali prehrambeni proizvodi jer je Kim Jong-il imao krvožilne bolesti i dijabetes.

- Oba Kima su bili pretili, stoga su proučavali pretile ljude, kakve je jako teško naći u Sjevernoj Koreji, rekao je Hyeong-soo.

- Kako je većina ljudi pothranjena, morali su proučavati svoje pretile šefove ili političke vođe. Čak smo proučavali strane diplomate i dopisnike stranih medija koji su bili u Sjevernoj Koreji. Oni nisu ni znali da su predmet istraživanja, rekao je.

Kada se zaposlio na Institutu, Hyeong-soo je morao potpisati kako nikad neće otkriti njegove tajne. Jedan od njegovih kolega tračao je detalje s posla, nakon čega je cijela njegova obitelj završila u radnom logoru 1991. godine.

Inače, Kim Jong-un je poznat po prežderavanju, kažu da posebno obožava švicarski sir kojim je doslovce opsjednut pa je upravo on zaslužan za njegovu enormnu kilažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:56