ESKALACIJA KRIZE

ČAK 92% KURDA GLASALO ZA ODCJEPLJENJE Irački premijer pozvao ih da ponište rezultat referenduma o neovisnosti

 REUTERS

Stanovnici sjevernog Iraka glasovali su za neovisnost iračkog Kurdistana na kontroverznom referendumu u ponedjeljak. Izborno povjerenstvo kazalo je kako je 92 posto od 3.3 milijuna ljudi poduprlo odvajanje, piše BBC.

Ovi rezultati došli su u srijedu taman nakon što je irački premijer Haider al-Abadi zatražio od kurdskih vlasti da "ponište" rezultat referenduma o neovisnosti na sjeveru Iraka kako bi se nastavio dijalog o krizi koja sve više eskalira.

U govoru u parlamentu, Abadi je ponovio ultimatum Kurdistanskoj regionalnoj vladi Masouda Barzanija da do petka prepusti kontrolu nad međunarodnim zračnim lukama ili će zabraniti izravne međunarodne letove u njihovu regiju.

Kurdi na sjeveru Iraka glasali su velikom većinom za neovisnost na neobvezujućem referendumu u ponedjeljak. No tome se žestoko protive Irak, Turska i Iran. SAD je također pozvao kurdske čelnike da otkažu referendum.

"Nećemo voditi dijalog o rezultatu referenduma", rekao je Abadi. "Ako žele početi razgovore, moraju poništiti referendum i njegov rezultat."

Kurdski ministar prometa Mowlud Murad to je odbacio. Novinarima je u srijedu u Erbilu kazao je da su zadržavanje kontrole nad zračnim lukama i izravni međunarodni letovi u Erbil potrebni radi borbe protiv militanata Islamske države.

Kurdski čelnici ističu da je referendum održan kako bi dobili mandat za pregovore s Bagdadom, Iranom i Turskom o mirnoj secesiji.

Murad je izrazio nadu da će kriza biti riješena do petka.

Iračka agencija za civilno zrakoplovstvo poslala je u srijedu dopis stranim zrakoplovnim kompanijama da će međunarodni letovi za Erbil i Sulejmaniju biti otkazani u petak u 15 sati GMT te da će biti dopušteni samo domaći letovi.

Turska granica sa sjevernim Irakom za sada je otvorena, no turske vlasti upozoravaju da to ne znači da će tako i ostati.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da će irački Kurdi gladovati ako njegova zemlja prekine promet robom i naftom preko granice, a zaprijetio im je i vojnim mjerama.

"Granični prijelaz Habur za sada je otvoren, no to ne znači da će tako i ostati", rekao je turski ministar za carinu Bulent Tufenkci, govoreći o glavnom graničnom prijelazu između Turske i sjevernog Iraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:53