NAPETO NA POLUOTOKU

'ČEKAT ĆU DA VIDIM ŠTO ĆE AMERIKANCI NAPRAVITI' Kim jong-Un se pojavio nakon dva tjedna i odgodio napad na Guam

 
 REUTERS

Sjevernokorejski čelnik odgodio je svoju odluku o ispaljivanju raketa prema otoku Guamu, istaknuvši kako će pratiti daljnje akcije Sjedinjenih Država, prenijeli su u utorak državni mediji te azijske države.

U prvom javnom nastupu u dva tjedna Kim Jong Un je u ponedjeljak obavio nadzor zapovjedništva vojske i proučio plan ispaljivanja četiriju raketa u blizini američkog tihooceanskog teritorija Guama, izvjestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

"Ako će Jenkiji i dalje ustrajati u svojim ekstremno opasnim i bezobzirnim akcijama na Korejskom poluotoku i u njegovoj blizini, čime se testira suzdržanost Demokratske Narodne Republike Koreje, ona će donijeti važnu odluku koju je već objavila", rekao je sjevernokorejski čelnik, a prenijela agencija.

Planovi Pjongjanga o ispaljivanju raketa blizu Guama prošlog su tjedna pojačali tenzije u regiji, a američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je američka vojska spremna napasti Sjevernu Koreju.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u utorak je rekao da neće biti vojne akcije bez pristanka Seoula te da će njegova vlada svim sredstvima spriječiti rat.

"Odluku o vojnoj akciji na Korejskom poluotoku može donijeti samo Južna Koreja i nitko drugi ne može je početi bez našeg pristanka", istaknuo je Moon u govoru na komemoraciji obljetnice oslobođenja države od japanske okupacije iz 1945. godine.

Dan oslobođenja, rijedak praznik koji obilježavaju obje Koreje, idućeg će tjedna popratiti zajednička vojna vježba SAD-a i Južne Koreje koja će zasigurno razljutiti Pjongjang.

Kina, glavna sjevernokorejska saveznica i trgovinski partner, više je puta pozvala Pjongjang da zaustavi svoj program naoružavanja, a Washington i Seoul da otkažu svoje vojne vježbe kako bi smanjili napetosti.

Kineski državni medij Global Times u utorak piše da Seoul treba igrati ulogu tampon zone između SAD-a i Sjeverne Koreje kako bi se izbjegao direktan sukob.

"Ove će (vojne) vježbe jasno još više isprovocirati Pjongjang i očekuje se da će on imati radikalniji odgovor", tvrdi taj medij.

"Ako Južna Koreja stvarno ne želi rat na poluotoku, trebala bi pokušati zaustaviti te vježbe", zaključuje se.

Sjedinjene Države i Južna Koreja tehnički su i dalje u ratu sa Sjevernom Korejom od Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. i završio je primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:33