SURADNJA UPITNA

Čelnici EU će prihvatiti zahtjeve Nizozemske vezane za dogovor s Ukrajinom

Mark Rutte
 REUTERS

Čelnici Europske unije koji pod svaku cijenu žele spasiti ključni dogovor o suradnji s Ukrajinom u četvrtak će odgovoriti na nizozemsku zabrinutost tim sporazumom tako što će istaknuti da se njime ne daje Kijevu status kandidata za EU, objavili su diplomati.

Nizozemska je tražila suspenziju dogovora između EU i Ukrajine kojim se žele uspostaviti bliskiji politički odnosi i postepena liberalizacija tržišta između dviju strana nakon što su nizozemski birači na referendumu u travnju odbili taj sporazum.

Takozvani Sporazum o pridruživanju je dizajniran kako bi približio Ukrajinu zapadnoj Europi dok se ona pokušava udaljiti od susjedne Rusije, te se trenutno privremeno provodi.

No, sporazum bi mogao propasti ako mu nizozemski premijer Mark Rutte odbije dati podršku, što je obećao da će učiniti ako se na susretu 28 članica EU u četvrtak ne postigne dogovor o ograničavanju obećanih povlastica Ukrajini.

Nekoliko viših diplomata EU u srijedu je reklo kako će se na summitu u Bruxellesu uzeti u obzir nizozemske zamjerke, te da će Rutte nakon toga u svom parlamentu provesti glasovanje kojim će se poništiti rezultati održanog referenduma.

"To bi trebalo biti u redu", tvrdi neimenovan diplomat. "Više-manje smo tamo. Čak i unatoč tome što mnogo ljudi za stolom nije zbog toga pretjerano zadovoljno", dodaje.

Poljska i Češka su među onima koje smetaju nizozemski zahtjevi jer žele zadržati mogućnost budućeg ukrajinskog članstva u EU-u, no obje su države odlučile da njihov sadašnji prioritet treba biti potpuna ratifikacija tog sporazuma.

Rutte će se i dalje morati suočiti s problemima ratifikacije dogovora u svojoj državi jer njegova koalicija nema većinu ni u jednom domu parlamenta, a tamošnje stranke se pripremaju na izbore koji se održavaju 15. ožujka iduće godine. To glasovanje bi se moglo održati tek u veljači, kad će kampanja biti u punom jeku.

"Svi žele da završimo s ovim", rekao je nizozemski premijer tijekom rasprave u srijedu.

Podrška dogovoru će ovisiti o oporbenoj Demokršćanskoj stranci koja je u početku podržala dogovor, no promijenila je svoj stav nakon što su se nizozemski birači odlučili protiv njega.

"Ako održite referendum ne možete se praviti da je to samo mišljenje nizozemskog naroda", istaknuo je zastupnik demokršćana Pieter Omtzigt tijekom rasprave u Den Haagu, no dodao kako bi članovi njegove stranke ipak mogli podržati sporazum ako se uvedu promjene koje Nizozemska predlaže.

Iako izvorni sporazum ne obećava Ukrajini članstvo u EU, Rutte želi dodatna jamstva kako bi uvjerio nizozemske glasače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:32