SLOVENSKI PREMIJER NA RADIJU

Cerar se nada skorom posjetu premijera Plenkovića

Miro Cerar
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Slovenski premijer Miro Cerar izrazio je nadu u skorašnji posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Sloveniji u utorak u emisiji u kojoj je govorio o potencijalnoj opasnosti ponavljanja izbjegličke krize pri čemu je komentirao odnose sa susjednom Hrvatskom.

"Susreli smo se nekoliko puta u Bruxellesu i pozvao sam ga da posjeti Sloveniju, što je s veseljem prihvatio", rekao je Cerar o hrvatskom premijeru te dodao: "Nadam se da će za to naći vremena jer su takvi kontakti predsjednika vlada važni".

U jednosatnom razgovoru za Slovenski radio Cerar je govorio o potencijalnoj opasnosti ponavljanja izbjegličke krize i pritom je govorio i odnosima s Hrvatskom.

"Smatram da s Hrvatskom moramo dobro surađivati. Na onim područjima gdje to ne ide, a zadnjih se godina nakupilo dosta takvih pitanja, moramo naći pravna rješenja ili se međusobno bilateralno dogovarati", kazao je slovenski premijer.

Nedavnu izjavu svog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca u kojoj je povezao protočnost na zajedničkoj granici i otvoreno granično pitanje Cerar nije želio komentirati, ali smatra da s Hrvatskom unatoč nekim "verbalnim napetostima" između šefova diplomacija dviju zemalja, koje su bili "nepotrebni", treba održavati dobre odnose.

Odluku arbitražnog suda o graničnom prijeporu između Hrvatske i Slovenije Cerar, koju će Slovenija poštovati, Cerar očekuje još ove godine.

"Mi se za taj trenutak pripremamo. Mi ćemo odluku poštovati, ali do tada ne bih želio poticati napetosti između nas i Hrvatske, to nije niti u korist arbitražnog postupka", kazao je.

Hrvatska smatra da je arbitrraža nepovratno kompromitirana, a Slovenija tvrdi da je treba nastaviti i da obje strane moraju prihvatiti buduću arbitražnu presudu.

"Mislim da sve države, osobito ako su članice Europske unije, moraju poštovati načela pravne države. Hrvatska kaže da neće poštovati odluku suda, da će je ignorirati i da se ona na nju ne odnosi. Vidjet ćemo hoće li na tome ustrajati. Vjerojatno hoće. Kad dođe do presude, to će otvoriti brojna pitanja", kazao je Cerar.

Na pitanje o nedavnom javnom stajalištu predsjednika Boruta Pahora da bi se žica s granice s Hrvatskom mogla početi uklanjati jer Sloveniji ne prijeti neposredna ugroženost od velikog broja migranata, Cerar je odgovorio da još nije došlo vrijeme da se tehničke zapreke za migrante uklone i da će se to dogoditi tek kad migracijska situacija bude sasvim jasna.

Ilegalni migracijski tokovi još postoje, a organizirane mreže krijumčara prevoze ilegalne migrante preko rijeka i tzv. zelene granice, kazao je Cerar. Istaknuo je da je proteklih mjeseci Slovenija više takvih organizacija razbila.

Žica je ujedno znak potencijalnim migrantima da ne prelaze granicu ilegalno.

Najavio je da će njegova vlada inzistirati na prihvaćanju novog zakona o azilu koji će radikalno smanjiti potencijalni dolazak migranata. Prijedlog slovenskog novog zakona o azilu kritizirale su međunarodne nevladine organizacije.

Objasnio je da Slovenija poštuje ljudska prava i ustav koji štiti pravo na azil, ali bi u stanju kaotičnog dolaska velikog broja izbjeglica bila ugrožena prava i sigurnost izbjeglica, ali i slovenskih državljana, a on to kao premijer ne smije dopustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:43