SLOVENSKI PREMIJER

CERAR ZADOVOLJAN NAJAVOM O OBJAVI ODLUKE ARBITRAŽNOG SUDA 'To će biti povijesna odluka za Sloveniju i Hrvatsku, to je model za cijelu regiju'

 HANZA MEDIA

Slovenski premijer Miro Cerar u ponedjeljak je izrazio zadovoljstvo najavom arbitražnog suda da će četvrtak 29. lipnja objaviti svoju odluku u vezi rješenja slovensko-hrvatskog graničnog prijepora, te kazao da je njegova vlada spremna tu odluku provesti.

- Presuda arbitražnog sudišta o našoj granici s Hrvatskom od velike je važnosti, riječ je o povijesnoj odluci za obje države, kazao je Cerar novinarima u pauzi parlamentarnog zasjedanja, gdje je odgovarao na zastupnička pitanja, te dodao da rješenje slovensko-hrvatskog prijepora treba poslužiti kao model za cijelu regiju.

Slovenski je premijer dodao da će njegova vlada odluku arbitara poštovati i da to očekuje i od Hrvatske koja je pak prije dvije godine izašla iz arbitražnog postupka koji drži nepovratno kompromitiranim zbog poteza slovenske strane tijekom arbitraže.

Prve reakcije slovenskih političara na najavu arbitara da će idućeg četvrtka objaviti svoju odluku o tome kako okončati slovensko-hrvatski granični prijepor su uglavnom pozitivne s obzirom na ranije neslužbene najave da će sud Sloveniji dodijeliti dvije trećine Savudrijske vale i kontakt s otvorenim morem, ali ima i rezervi u pogledu buduće presude iako je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec višekratno ustvrdio da će je Slovenija poštovati, ma kakva bila, jer se Ljubljana drži načela da treba poštovati međunarodne ugovore.

Kako je za Slovenski radio ponedjeljak izjavio Jožef Horvat, parlamentarni zastupnik oporbenih demokršćana iz stranke Nova Slovenija, ujedno i predsjednik vanjskopolitičkog odbora parlamenta, vlada se treba držati i izjave koju je donio parlament, a prema kojoj Slovenija neće priznati ni primijeniti presudu arbitara ako se ustanovi da oni nisu ispunili mandat koji im je dodijeljen arbitražnim sporazumom dviju vlada iz 2009. godine, a prema kojemu granični prijepor dviju država treba riješiti na načelima međnarodnog prava, ali i u skladu s pravičnošću i dobrosusjedskim odnosima.

Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) i ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je da želi da se svi neriješeni problemi u regiji što prije riješe na modelu koji je pružao slovensko-hrvatski arbitražni sporazum.

"Izvan Europe postoji i previše otvorenih graničnih pitanja koje jedva kontroliramo, a tu je i migracijska kriza. Rješenje spora o granici s Hrvatskom pomoću arbitraže shvaćam i kao značajan prilog uspostavi veće stabilnosti u Europskoj niji", kazao je Židan, jedan od potpredsjednika u Cerarovoj vladi.

Desna je oporba rezervirana u pogledu najava ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da će sadašnja vlada implementirati odluku arbitražnog suda bez obzira na njezin sadržaj i bez obzira na stajalište Hrvatske koja već dvije godine naglašava da je odlukom vlade i parlamenta izašla iz arbitražnog procesa koji smatra kompromitiranim, te predlaže dvostrane pregovore na što Ljubljana do sada nije reagirala.

Stajalište većinskog dijela slovenske politike je i danas da arbitražni sud - u kojemu nakon afere s otkrivanjem nedopuštenih kontakata bivšeg slovenskog arbitra i dužnosnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova više nije bilo ni "hrvatskog" ni "slovenskog" arbitra, odnosno predstavnika u sporu involviranih država u arbitraži - treba odrediti teritorijalni koridor Slovenije prema otvorenom Jadranskom moru, pri čemu bi veći dio Savudrijskog zaljeva pripao Sloveniji, te da je arbitražni sporazum međnarodni dokument koji i dalje važi jer su arbitri nastavili svoj rad i nakon otkrivanje arbitražne afere bivšeg arbitra Jerneja Sekoleca i predstavnice slovenskog MVP-a Simone Drenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:56