ANDREJ BABIŠ

'ČEŠKI TRUMP' BACIO OKO NA RH Čovjek koji politički uspjeh duguje i Alexu Braunu nakon izbornog trijumfa: 'Višegradska skupina treba nove saveznike'

 
Andrej Babiš sa suprugom Monikom
 David W Cerny / REUTERS

Češka mora tražiti partnere izvan središnje europske Višegradske skupine kako bi pronašla zajedničko stajalište o pitanjima, uključujući migraciju i kvalitetu hrane, priopćio je Reutersu pobjednik čeških parlamentarnih izbora Andrej Babiš.

Kazao je kako zemlja treba tražiti aktivnu ulogu u Europskoj uniji i tražiti saveznike za zajednički cilj zaustavljanja ilegalnih migracija.

Poslovni čovjek milijarder, koji je na izborima ovog vikenda osvojio 29,6 posto glasova, protivi se dubljoj integraciji u EU i usvajanju eura, pa je izazvao zabrinutost da se može pridružiti Poljskoj ili Mađarskoj u otporu EU.

Međutim, inzistirao je u subotu da je ANO stranka koju vodi, proeuropska i da je spremna preuzeti aktivnu ulogu u EU.

"Moramo pripremiti teme, predložiti Europskom vijeću (čelnicima EU) što želimo promijeniti, kao što su pitanja dvostruke kvalitete hrane, rješenje migracija, borba protiv migracija i druga pitanja", izjavio je Babiš u kratkom intervjuu u sjedištu ANO-a, nakon što su rezultati izbora bili prebrojani.

"Svakako imamo saveznika u Austriji, gospodinu Kurzu, koji ima isto mišljenje kao i mi prema migracijama", rekao je, govoreći o austrijskom konzervativnom pobjedniku Sebastianu Kurzu.

"Višegradska skupina mora pronaći druge saveznike, trebamo Austriju i druge zemlje, na Balkanu, ili Sloveniju, Hrvatsku i možda druge", dodaje Babiš, koji je na političku scenu s tada novoosnovanom strankom ANO stupio 2013. godine. Na tadašnjim je izborima, zahvaljujući i konzultantskim uslugama Alexa Brauna, kojeg je u Hrvatskoj jedno vrijeme angažirao SDP, kao politički debitant osvojio čak 24 posto glasova.

ANO je osvojio 78 mjesta u donjem domu od 200 mjesta pa će trebati partnere kako bi oformio većinu. Međutim, nekoliko stranaka odbilo je priključiti se vladi koju vodi ANO jer kažu da je Babiš prijetnja demokraciji zbog akumulacije poslovne i političke moći.

Neki su rekli kako se ne mogu priključiti kabinetu kojega vodi Babiš osobno jer se suočava s optužbama za prijevare u visini od 2 milijuna eura prije deset godina. On poriče optužbe.

To je dovelo do mogućnosti da, bez drugih, Babiš formira vladu koja bi ovisila o parlamentarnoj potpori Komunističke partije ili stranke ekstremno desnice - Slobode i izravne demokracije koja se protivi EU.

"Ne želim surađivati ​​s njima", rekao je za Reuters.

"Pozvali smo sve na razgovore, želimo čuti sve argumente."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:29