INOVACIJA U KINI

CIJENE KVADRATA SU EKSPLODIRALE, ALI I OBIČNI GRAĐANI MOGU DO NEKRETNINE Ako nemate dosta novca, možete kupiti udio u stanu te se useliti kao vlasnik

U godinu dana cijene novih stanova porasle su za 44 posto pa kineski gradovi uvode niz mjera kako bi smanjili cijene
Grad Bengbu u provinciji Anhui
 Yawen Chen / REUTERS

Cijena kvadratnog metra stana u Pekingu u prosjeku iznosi 66.250 juana, a to je otprilike isto toliko kuna (1 juan iznosi 0,9 kuna). Cijene stanova u četiri najveća i najprosperitetnija kineska grada jako su skočile posljednjih godina - od lani su cijene stanova u Pekingu veće za 39 posto, u Šangaju za 20,4 posto, a u Guangzhouu čak 44,7 posto.

Najskuplji je Peking, slijedi Šangaj s kvadratom za 52.464 juana pa Shenzen za 51.879 juana, prema podacima South China Morning Posta. Lani su cijene u Pekingu skočile 28,3 posto u odnosu na 2015., a u Šangaju za 15,6 posto.

Kineske su vlasti od ožujka donijele niz mjera kako bi obuzdale rast cijena nekretnina i spriječile pucanje nekretninskog balona. Cijene su nevjerojatne, na nekim lokacijama u najvećim gradovima veće i od 100.000 juana po kvadratu. Prosječna godišnja plaća u Kini je lani bila 67.569 juana (dvostruko više nego 2009.), taman za jedan kvadrat novogradnje u Pekingu, ali razlike u plaćama su velike. Vlasti Pekinga u ožujku su znatno povećale iznos pologa u gotovini pri kupnji stana, što je dovelo do smanjenja broja kupaca.

Ista prava

Prvi je Guangzhou, bivši Kanton, četvrti po veličini kineski grad s 14 milijuna stanovnika, odlučio dati ista prava na školovanje vlasnicima stanova i podstanarima. Najveće su cijene stanova na područjima gradova gdje su smještene najbolje škole jer su dosad samo vlasnici stanova imali pravo upisati dijete u školu u susjedstvu. Ministarstvo za stanovanje i urbano-ruralni razvoj objavilo je 20. srpnja da pokreće servis za iznajmljivanje stanova. Pilot-projekt kreće u 12 gradova, među ostalima u Guangzhouu i Shenzhenu, a svi podstanari dobit će pristup javnim uslugama poput svojih susjeda, vlasnika stanova, što znači da će se moći tu i liječiti.

Iznajmljene nekretnine činile su samo dva posto tržišta nekretnina, prenosi Xinhua. Peking je obećao da će trećina od 1,5 milijuna stanova sagrađenih u idućih pet godina biti za iznajmljivanje. Stambena politika prepuštena je gradovima i pokrajinama jer se uvjeti razlikuju od grada do grada.

U Guangzhouu će prava podstanara biti izjednačena s pravima vlasnika stanova, ali samo ako imaju hukou - lokalnu dozvolu boravka. U Kini se ljudi ne mogu preseliti sa sela u grad bez dozvole, pa milijuni njih žive u poluilegali. Otprilike 15 posto stanovnika Kine i danas čine tzv. migrantski radnici bez dozvole boravka, prema podacima Global Timesa, kineskog dnevnika na engleskom jeziku. Bez dozvole boravka ne mogu ni djecu upisati u školu. U Guangzhouu je takvih 5,35 milijuna.

Kupnja stana u gradu dosad je bila način da migrantski radnici dobiju hukou, ali samo u manjim gradovima, što je jedan od razloga zašto su cijene stanova letjele u nebo.

Mali gradovi

U gradovima s najvećim priljevom stanovništva propisi su još stroži pa mladi stručnjaci s hukouom ne mogu upisati djecu u susjedstvu ako nisu vlasnici stana. U svibnju je Peking donio odluku da ni vlasništvo stana ne pomaže ako je škola pretrpana. Od kraja 2016. desetak kineskih pokrajina ograničilo je trgovanje stanovima i povećalo iznos pologa koji se mora platiti da bi se dobio kredit. U Šangaju se bez hukoua ne može ni kupiti stan, osim ako kupac ne dokaže da tamo radi najmanje pet godina.

Manji gradovi imaju liberalnije propise ili čak privlače mlade i obrazovane. Wuxi pokraj Šangaja, sa 6,5 milijuna stanovnika, dopustio je podstanarima da podnesu zahtjev za dozvolu boravka ako mogu dokazati da su u tom gradu plaćali socijalno osiguranje pet godina. Dosad su migranti morali biti vlasnici stana od najmanje 60 kvadrata da bi mogli podnijeti zahtjev.

Vladinim mjerama usporen je rast cijena stanova u četiri najveća grada u posljednjih devet mjeseci. Površina stanova prodanih u srpnju u četiri najveća kineska grada manja je za 17 posto u odnosu na lipanj, a ako se usporedi s lani, pad je čak 46 posto. U 16 idućih gradova po veličini prodana površina je četiri posto manja nego u lipnju te 23 posto manja nego lani.

U raspravi o gospodarskoj politici u drugoj polovici godine vrh Komunističke partije pozvao je na stabiliziranje tržišta nekretnina. Cijene stanova neusporedive su s cijenama iznajmljivanja pa se, primjerice, u obalnom gradu Xiamenu investicija u stan može isplatiti nakon 100 godina iznajmljivanja.

Nova mjera

Potražnja za stanovima raste i u malim gradovima, ali ponuda je bitno veća, analizirao je Reuters. Kao primjer su uzeli Bengbu od milijun stanovnika. Cijene novih stanova od početka godine skočile su 50 posto po kvadratu, na 7500 juana, što je desetina cijene u Pekingu i Šangaju. Stan od 90 kvadrata košta bez poreza 675.000 juana, što se s prosječnom plaćom u tom gradu zaradi za 12 godina. Zbog skoka cijena lokalne su vlasti ograničile cijenu novih stanova na 5800 juana po kvadratu.

Jedna od mjera za obuzdavanje rasta cijena je najnovija odluka gradskih vlasti Pekinga da građani mogu kupiti udio u vlasništvu stana uz puno pravo korištenja. Cijena bi ovisila o visini udjela. Time vlasti žele osigurati da puno više stanovnika može kupiti stan: uvjet je da imaju najmanje 30 godina i nemaju svoj stan. Za pet godina mogli bi svoj udjel prodati. Novom mjerom žele smanjiti problem s prometom jer bi pravo prvenstva kod kupnje imali oni s dozvolom boravka na određenom području Pekinga i oni koji tamo rade. Najmanje 30 posto stanova bilo bi za nove stanovnike glavnoga grada, bez hukoua, pod uvjetom da imaju stalni posao u Pekingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:49