NAPADAČI NEPOZNATI

CURE DETALJI MISTERIOZNIH NAPADA NA AMERIČKE DIPLOMATE 'Žrtava ima više nego što smo mislili, neki su izgubili sluh, drugi imaju ozljede mozga...'

Američka ambasada na Kubi
 Alexandre Meneghini / REUTERS

Američki su dužnosnici počeli otkrivati detalje misterioznih napada zvukom koji su bili usmjereni na zaposlenike ambasade SAD-a na Kubi. Prema najnovijim informacijama, iako se mislilo da su napadi završili još prije nekoliko mjeseci, posljednji je zapravo prijavljen tijekom kolovoza, a broj zaposlenika koji su prijavili probleme povećao se na 19.

Kako javlja BBC, sindikat zaposlenih u američkoj diplomatskoj službi istovremeno je objavio kako su neke od žrtava pretrpjele lakše ozljede mozga kao i trajno oštećenje sluha, a pate i od gubitka ravnoteže i teških glavobolja.

Kuba je odbacila optužbe da su njezine vlasti na bilo kakav način sudjelovale u napadima te tvrdi da provodi istragu o cijelom slučaju.

Prema dosad raspoloživim podacima, prvi simptomi napada javili su se krajem prošle godine kod nekoliko osoba u američkoj i kod najmanje jedne osobe u kanadskoj ambasadi u Havani. No, javnost je o tome prvi put izviještena tek tijekom kolovoza, nakon što su Amerikanci protjerali dvojicu kubanskih diplomata iz Washingtona. Dužnosnici su tada rekli da je do protjerivanja došlo u znak prosvjeda jer je, kako su naveli, Kuba propustila zaštititi američke diplomate.

Iako je način izvedbe navodnog napada i dalje nerazjašnjen, pretpostavlja se da su korišteni uređaji za emitiranje zvučnih valova na frekvencijama koje ljudsko uho ne registrira, ali koji mogu izazvati gluhoću.

- Ne možemo isključiti mogućnost da ćemo imati i nove slučajeve nakon što naši medicinski stručnjaci pregledaju sve članove osoblja ambasade u Havani, izjavila je u petak glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:17