STEPHEN PADDOCK

CURI SVE VIŠE PODATAKA IZ EKSTRAGAVANTNOG ŽIVOTA POMAHNITALOG RAČUNOVOĐE Posljednjih dana bio je uključen u nekoliko većih transakcija

 
Dom Stephena Paddocka u Mesquiteu, Nevada
 Profimedia, AKM-GSI

U nedjelju kasno navečer, oko 22:30 po lokalnom vremenu, 64-godišnji Stephen Paddock počinio je jedan od najgorih masakra u američkoj povijesti. Pucajući iz automatskog oružja iz sobe s 32. kata hotela Mandalay Bay u Las Vegasu, Paddock je ubio najmnje 59, a ranio preko 500 osoba koje su bile na koncertu country zvijezde Jasona Aldeana, kojeg je u tom trenutku slušalo oko 22.000 ljudi.

Paddock je bio dobrostojeći bijelac, bivši računovođa koji je od 1990. živio u nekoliko američkih država, od Kalifornije, Floride pa do Nevade. Čini se da je posjedovao nekretnine u barem četiri države, a netom prije napada obitavao je u "penzionerskom" gradu Mesquite u Nevadi, mirnom mjestu u kojem ne živi ni 20.000 osoba. Nije se isticao ni po čemu, a tamošnjoj policiji nije bio poznat.

Novinari Washington Posta pokušali su složiti profil ubojice, koristeći trenutno dostupne podatke, kojih je svakim satom sve više. Kako pišu, Paddock je bio veliki kockar, koji je znao ulagati po nekoliko desetaka tisuća dolara. Iako je posjedovao kuće u barem četiri države, preferirao je odsjedati u hotelima kasina, gdje je uglavnom kockao na aparatima.

Kako piše NBC, citirajući više izvora iz policije, posljednjih tjedana na Paddock je bio uključen u nekoliko većih transakcija povezanih s kockanjem. U više navrata Paddock je uložio preko 10.000 dolara na dan, što se u nekim kasinima Las Vegasa penjalo i do 30.000 dolara dnevno, rekao je za NBC izvor koji je vidio ispis spomenutih transakcija.

Naime, prema zakonu kasina moraju evidentirati sve uplate ili isplate veće od 10.000 dolara (u jednom danu) i dostaviti ih Poreznoj službi (IRS) i ministarstvu financija. Nije jasno jesu li ti iznosi bili dobici ili gubici za Paddocka.

- Nije imao ženu, a imao je dovoljno novaca. Za njega je kockanje bilo kao posao na kojem zarađuješ novac. Jednom je bio četiri mjeseca u hotelu kasina, za njega je to bio drugi dom. Mogao je izgubiti i milijun dolara i opet bi imao dovoljno za život. Bio je veliki igrač, jako pažljiv i specifičan u vezi aparata na kojima igra - rekao je njegov brat Eric iz Orlanda.

Otac na Top 10 listi FBI-a

Rođen 9. travnja 1953., Paddock je bio sin osuđenog pljačkaša banaka koji je konstantno imao problema sa zakonom. No, on se do kobne nedjelje navečer, kad je počinio najgore masovno ubojstvo vatrenim oružjem u povijesti SAD-a, klonio problema.

- Da ste mi rekli da je asteroid pao na Zemlju, to bi na mene imalo isti efekt. Nema apsolutno nikakvog razloga, nikakvog smisla zašto bi učinio ovo. On je bio čovjek koji je igrao video poker, išao na ture kruzerima i jeo burritose u Taco Bellu. Nije imao nikakvih političkih simpatija ili poveznica za koje bismo znali. Koliko smo znali, nije bio ni povezan ni sa kojom religijim - rekao je Eric.

Kad je policija uz pomoć kontrolirane eksplozije ušla u njegov apartman na 32. katu Mandalay Bayja, s kojeg je počinio masakr, našli su ga mrtvog pokraj 23 komada vatrenog oružja, uglavnom raznih pušaka. Policija vjeruje da je u planiranju i izvedbi napada djelovao sam, bez pomoći drugih osoba.

Njegov brat Eric znao je da Stephen čuva pet pištolja u sefu, ali bio je šokiran činjenicom da je masakr počinio iz automatskog oružja. Rekao je da Stephen, usprkos tome što je bio lovac, nije često odlazio u lov i da je jedva koristio svoje oružje. Tek je jednom odveo djecu svojeg brata na gađanje glinenih golubova tijekom putovanja koje im je platio jedan od kasina u kojem je odsjeo i kockao.

Policija je otkrila da je uz 23 komada oružja u njegovoj hotelskoj sobi pronašla i 19 drugih komada u njegovoj kući u Mesquiteu, Nevada u kojem je živio povučeno i uglavnom neprimjećeno. Njegovi rođaci kažu da je volio country glazbu i da je obilazio koncerte poput festivala Route 91 u Las Vegasu, na kojem je počinio maskar.

Drugi brat ubojice, Bruce Paddock iz Kalifornije, otkrio je dodatne detalje o njihovom djetinjstvu. Obitelj je odrastala u Sun Valleyju, Kalifornija, a njihov otac Benjamin Paddock bio je toliko poznat kao pljačkaš banaka da je tijekom 1970-ih bio na listi 10 najtraženijih zločinaca FBI-a. U potjernici je Benjamin bio opisan kao "psihotičan", a smatralo ga se "naoružanim i opasnim" - njegovi nadimci bili su "Veliki tatica" i "Stari ćelavac". Još 1960-ih bio je uhićivan zbog pljačke banka, o čemu su tada opširno pisali mediji.

Bruce kaže da je njegov brat, s kojim se nije čuo deset godina, novac zaradio na poslovima s nekretninama koje je vodio zajedno s majkom koja živi na Floridi. Prema rođacima, imao je imetak vrijedan oko 2 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:29