PRVI POTPREDSJEDNIK VLADE SRBIJE

DAČIĆ 'Ako ne bude kompromisa, mogli bismo i mi u arbitražu o granici s Hrvatskom'

 Nikša Duper/CROPIX / CROPIX

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je u utorak na Bledu da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za odnose u regiji i poručio da trebaju smirivati situaciju, a ne podgrijavati je, prenose beogradski elektronički mediji.

Dačić je novinarima na marginama Bledskog strateškog foruma rekao da se nije mnogo napredovalo u rješavanju pitanja razgraničenja s Hrvatskom te da se Srbija više zalaže za rješavanje problema otvoreno i dijalogom, nego za arbitražu.

- Nismo dalje odmaknuli od konstatiranja da dogovora nema - izjavio je Dačić, podsjetivši kako je pristup Srbije u rješavanju toga problema da granica ide sredinom Dunava, a Hrvatska pak ima drugi - katastarski pristup.

Ako ne bude postignut kompromis, Dačić je, kako prenose beogradski mediji, rekao da će se vjerojatno tražiti arbitraža.

- Nismo se nikad izjašnjavali da se ide na arbitražu. Mi želimo da se ti problemi riješe neposredno - poručio je Dačić, koji je i prvi potpredsjednik vlade Srbije.

Dačić je ocijenio kako obje države trebaju pokazati da nešto mogu napraviti "i bez utjecaja sa strane".

- S hrvatske strane nije bilo velike zainteresiranosti za rješavanje tog pitanja. Ja sam bio ministar vanjskih poslova posljednje tri godine, a prije toga premijer i prvi sam pričao s (bivšim hrvatskim premijerom) Zoranom Milanovićem o potrebi formiranja radnih skupina za rješavanje otvorenih pitanja između dviju zemalja. Ali poslije toga nije se dogodilo ništa, nismo daleko odmaknuli - rekao je Dačić i pritom napomenuo kako "pitanje granica nitko ne postavlja kao hitno".

Srbijanski šef diplomacije pozitivno je ocijenio najavljeni sastanak šefova država Srbije i Hrvatske, ocijenivši kako je "dobro da se razgovara" te da "treba raditi na poboljšanju odnosa".

- Ne treba samo govoriti, treba raditi na rješavanju problema - izjavio je Dačić na rubu Bledskog strateškog foruma.

Komentirajući prosvjednu notu uručenu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu u povodu paljenja tjednika SNV-a Novosti tijekom prosvjednog skupa u Zagrebu, Dačić je rekao da su te note "uobičajeno diplomatsko sredstvo".

- Kad Šešeljeve pristaše zapale hrvatsku zastavu - uslijedi prosvjedna nota. Ne očekujemo da je svaka nota od povijesnog značenja, ali bolje da ne dolazimo u situaciju da se note uopće šalju. Treba smirivati situaciju, lako ju je podgrijavati - poručio je srbijanski šef diplomacije.

Dačić je izbjegao izravno odgovoriti kakvo je stajalište Srbije o arbitražnom rješenju za slovensko-hrvatsku granicu.

- Mi i Hrvati imamo dovoljno problema da bismo sad još sudjelovali i u slovensko-hrvatskim problemima... Ne ulazimo u meritum slučaja - tko je u pravu, tko nije u pravu. Možemo eventualno raspravljati treba li poštovati odluke arbitraže ili ne. Vjerojatno, ako je netko ušao u arbitražu, treba poštovati odluke arbitraže - objavila je TV N1 Dačićevu izjavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:00