'HRVATSKA REHABILITIRA NACIZAM'

Dačić kaže da će Srbija upozoriti europske i svjetske dužnosnike na ponašanje Hrvatske

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić rekao je u utorak kako Srbija niti ne želi u Europsku uniju ako je uvjet da bude kao Hrvatska koja, kako kaže, "rehabilitira fašizam, nacizam i ustaštvo" i poručio da će Beograd na stajališta i politiku Hrvatske upozoriti europske i svjetske dužnosnike, te da očekuje reagiranje Europske unije.

Odgovarajući na poruku hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača da se Srbija okrene budućnosti nakon učestalih prosvjednih nota iz Beograda, Dačić je na tiskovnoj konferenciji rekao kako iz Hrvatske u međuvremenu nije stigao nijedan odgovor Beogradu, a obraćanje Kovača ocijenio kao "traktat mržnje" prema Srbiji, Srbima i srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću.

"Upozorit ćemo na Hrvatsku sve europske i svjetske dužnosnike jer je to prijetnja po stabilnost u regiji", rekao je Dačić.

On je naglasio da Srbija neće miješati u unutarnja pitanja Hrvatske te opet ponovio uobičajene optužbe koje srbijanski dužnosnici ponavljaju već neko vrijeme da Hrvatska rehabilitira NDH i ustaštvo te da Srbija neće na to pristati.

"U unutarnja pitanja se ne miješamo, ali da NDH bude legitimna i da oni koji su ubijali Srbe postanu heroji, a duhovnici ustaškog pokreta - sveci, na to ne možemo šutjeti", rekao je Dačić i pozvao Hrvatsku da preispita svoje odluke.

"Kovač kaže Hrvatska jeste EU, a mi nismo. Ako je uvjet da budemo dio EU to da budemo kao Hrvatska, da budemo revizionisti koji rehabilitiraju nacizam, fašizam i ustaštvo - onda mi nećemo u EU", rekao je Dačić.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač odbacio je u utorak optužbe Beograda da Hrvatska veliča ustaše i teroriste i pozvao srbijanske vlasti da objave svojoj javnosti oštre kritike Haškog suda da se u Srbiji "nastavljaju veličati ratni zločinci".

Ignorirajući sve što se događa u Hrvatskoj, Zapad i EU u ovom trenutku, po Dačićevoj ocjeni, "vode politiku: ne vjerujemo svojim očima".

"Zamislite neku drugu zemlju da krene rehabilitirati ratne zločince", rekao je Dačić, koji je i prvi potpredsjednik srbijanske vlade u tehničkom mandatu, ne odgovarajući na Kovačeve optužbe.

Ocijenivši kako "Njemačka za Hitlera kaže da je najveće zlo, a Hrvatska se ponosi NDH", Dačić kaže kako ne vjeruje "da EU može biti vječito gluhonijema kad je u pitanju Hrvatska".

"Kako bih se ja osjećao kad ne bi izrazio prosvjed zbog ovoga što se danas dešava u Hrvatskoj. Kovač poredi Barešića s Principom, koji je ubio Franju Ferdinanda, koji je anektirao Bosnu... To je sramota za svaku demokraciju u bilo kojoj zemlji u svijetu - da se dižu spomenici teroristima", naveo je Dačić.

Naglasivši da je NDH bila "nacistička tvorevina, koja je počinila velike zločine, prije svega nad Srbima", Dačić je rekao kako je "Hrvatska spasila dušu ulaskom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca".

"Na svaki konkretan upit, zašto su rehabilitirali Stepinca, o Glavašu, spomeniku Barešiću, incidentima u Srbu, nema odgovora ili je odgovor da je to velikosrpska agresija", ocijenio je Dačić.

Ocijenivši da se svim tim pokazuje politika Hrvatske kojom se želi relativizacija zločina NDH, Dačić je ukazao i da se hrvatski ministri "slikaju pored ustaških zastava i spomenika teroristu koji je ubio veleposlanika", govoreći o Miru Barešiću koji je zbog ubojstva jugoslavenskog veleposlanika Vladimira Rolovića u Švedskoj bio osuđen na doživotni zatvor.

"Hrvati mogu biti ustaše, fašisti, šta hoće, ali negiranje zločina prema Srbima Srbija neće dopustiti i moja dužnost je borim protiv jedne takve revizionističke politike", rekao je Dačić, najbliži suradnik pokojnog Slobodana Miloševića optuženog za ratne zločine.

On je "tragikomičnim" nazvao poziv ministra Mire Kovača da se Srbija okrene ka budućnosti.

"Kovačevo izlaganje je traktat očigledne mržnje prema Srbiji, Srbima i premijeru Vučiću", rekao je Dačić, navodeći Kovačeve ocjene o ponašanju Srbije.

"Kovač kaže da izazivamo nered i cirkus. Kakav to nered možemo izazvati s četiri pisma?", upitao je Dačić i najavio da će Srbija upozorit "ne samo europske, već i sve svjetske dužnosnike i zemlje koje su bile pogođene" uključujući i Židove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:20