VELIKI DAN U BEOGRADU

DANAS VUČIĆEVA INAUGURACIJA Srbi objavili stroga pravila ponašanja: Nema prevelikih dekoltea, zabranjeno 'đuskanje', nema ljubljenja!

Aleksandar Vučić
 / REUTERS

Danas popodne se u Beogradu, preciznije u Palači "Srbija", održava inauguracija novoizabranog predsjednika i donedavnog premijera Aleksandra Vučića, a očekuje se da će prisustvovati oko 5.000 ljudi. Vučiću će čestitati isključivo strani državnici, a ako se netko ne bude pridržavao kodeksa odijevanja, neće bit pušten na svečanost, piše beogradski Blic.

Kako za Blic navodi jedan visoko pozicionirani diplomat, neće svih 5.000 uzvanika čestitati predsjedniku. Ta čast će pripasti samo državnicima, dok će "ostali biti počašćeni što su pozvani". Pravilo je da se s predsjednikom rukuje i ne zadržava u razgovoru duže od desetak sekundi, a poljupci i zagrljaji obično nisu dio diplomatskog protokola.

Budući da svi uzvanici neće stati u jednu dvoranu, planirano je da oni "cirkuliraju" kroz nekoliko salona i holove. Svaka dvorana će biti dekorirana drugačije, inspirirana određenim dijelom Srbije, pa će se shodno tome i služiti tradicionalna jela specifična za to podneblje.

Nadalje, pravila oblačenja prilično su jasna. Žene mogu obući koktel elegantne haljine, koje će biti pristojne dužine (ispod koljena) i koje ne bi smjele pretjerano isticati dekolte. S druge strane, muškarci smiju nositi isključivo crna ili tamna odjela, tako da bijela, svjetlo siva i bež nisu poželjna na inauguraciji.

Iako je na inauguraciji je najavljen nastup trubača Dejana Petrovića, neće se smatrati primjerenim ako veseliji uzvanici počnu plesati, to jest "đuskati" kako to piše Blic, a neće se tolerirati ni alkoholiziranje.

Za puni spektakl, u hodnicima i dvoranama će se nalaziti umjetničke postavke nekoliko muzeja. Jedna od njih je izložba 17 rimskih imperatora rođenih na tlu Srbije (!), a uzvanici će moći vidjeti i plašt kneza Lazara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:13