ZA MIRNO RJEŠAVANJE KRIZE

Davor Ivo Stier: NATO snažno podupire cjelovitost Ukrajine

 Dragan Matić / CROPIX

NATO snažno podupire teritorijalnu cjelovitost Ukrajine te će sankcije EU-a protiv Rusije biti na snazi dok god se ne bude poštovao sporazum iz Minska, izjavio je u srijedu nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-Ukrajina hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO-a, drugi dan sastanka u Bruxellesu, razgovarali su s ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom.

- NATO i dalje daje snažnu potporu Ukrajini i njezinoj teritorijalnoj cjelovitosti. Jasno je također da se mora poštovati sporazum iz Minska i dok se to ne postigne EU će imati na snazi sankcije - rekao je ministar Stier nakon završetka sastanka.

- Provedba sporazuma iz Minska je ključna za rješavanje krize - rekao je hratski šef diplomacije.

Stier je dodao da je na sastanku istaknuo posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Ukrajini, koji je ukrajinska strana posebno pozdravila.

- Uputili smo jasnu poruku o teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i o mirnom rješavanju krize, gdje naša iskustva itekako mogu poslužiti kao inspiracija. Također je naglašeno da cijeli NATO podupire Ukrajinu u reformama koje mora poduzeti, ne samo što se tiče suradnje u obrambenom sektoru, nego i u izgradnji pravne države - rekao je Stier.

Sličnu poruku uputio je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

- Na našem sastanku s ukrajinskim ministrom Klimkinom istaknuli smo nepokolebljivu potporu Ukrajini. Saveznici u NATO-u ne priznaju i neće priznati nezakonitu aneksiju Krima. Danas smo raspravljali o ruskom kontinuiranom agresivnom djelovanju, o važnosti provedbe sporazuma iz Minska i NATO-ovoj ustrajnoj potpori Ukrajini - izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Stoltenberg je istaknuo važnost zadržavanja američkih i europskih sankcija protiv Rusije sve dok se ne provede sporazum iz Minska. Ministar Stier je na marginama sastanka u Bruxellesu održao nekoliko bilateralnih razgovora, s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom i s turskim Mevlutom Cavusogluom.

- S njemačkim kolegom sam razgovarao o pitanju migracija i njegovu putu u Libanonu te o našoj bilateralnoj suradnji - rekao je Stier i dodao da će sljedeći tjedan, 14. prosinca ići u službeni posjet Berlinu. Na sastanku je bilo riječi i o stanju na jugoistoku Europe.

- Tu imamo zajedničko gledište da je u interesu i Hrvatske i Njemačke zajedno raditi na euroatlantskom putu svih zemalja jugoistoka Europe - rekao je Stier.

U razgovoru s turskim kolegom, Stier je ukazao na važnost Turske u rješavanju migrantske krize. Hrvatska je među zemljama članicama EU-a koje se protive prijedlogu da su suspendiraju pristupni pregovori s Turskom.

- Smatramo da moramo imati uravnotežen pristup prema Turskoj i otvoren kanal komunikacije - rekao je Stier.

Razgovarali su i o stanju u jugoistočnoj Euroopi.

Hrvatska je dio trilaterale - Hrvatska, Turska, BiH. To je dobar format za jačanje naše suradnje, rekao je Stier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:27