NAPAD U TURKUU

DETALJI KRVOPROLIĆA U FINSKOJ Policija identificirala mladića koji je zaklao dvoje, porijeklom je iz Maroka: 'Sada smo sigurni, ovo je bio terorizam'

 
 Roni Lehti / REUTERS

Finska policija je u subotu priopćila da je tijekom noći uhitila pet osoba u pretresu stana u Turkuu, u okviru istrage o napadu nožem u kojemu su u petak dvije osobe ubijene.

Policija je odmah u petak uhitila glavnog osumnjičenika naoružanog nožem, pogodivši ga hicem u nogu na trgu u središtu Turkua, lučkog grada na jugozapadu Finske.

Napadač je usmrtio dvije osobe. Prve informacije su govorile o šestero ranjenih, ali je taj broj poslije promijenjen na osmero, među kojima je troje primljeno u bolnicu, gdje su na intenzivnoj skrbi.

Glavni osumnjičenik je trenutno u bolnici.

"Sada imamo šestero osumnjičenika u pritvoru, glavnog osumnjičenika i još petero", rekao je za AFP Markus Laine iz Državnog ureda za istragu.

"Istražujemo ulogu drugih pet osoba, ali još nismo sigurni jesu li povezane s napadom. Ispitat ćemo ih, pa ćemo poslije moći reći više. No, bili su u vezi s glavnim osumnjičenikom", dodao je Laine.

Police officers stand near the suspect at the Market Square where several people were stabbed, in Turku, Finland August 18, 2017. Courtesy Kirsi Kanerva/Handout via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT. MUST ON SCREEN COURTESY KIRSI KANERVA. NOT OBSCURE WATERMARK.
Kirsi Kanerva / REUTERS

Policija u petak nije potvrdila identitet uhićene osobe, ali su istražitelji "prilično sigurni da znaju o kome je riječ", rekao je Laine. BBC u subotu javlja da ga je policija identificirala. Radi se o 18-godišnjem državljaninu Maroka, no ime nisu objavili. Također su rekli da se napad tretira kao teroristički čin.

'Napad smo istraživali kao ubojstvo, no tijekom noći smo primili informacije koje ukazuju na to da se radi o terorističkom napadu', rekli su iz policije.

Državni ured za istagu objavio je u subotu na Twitteru da u okviru istrage "surađuje s nadležnim međunarodnim službama".

The suspect lies on the ground surrounded by police officers at the Market Square where several people were stabbed, in Turku, Finland August 18, 2017. Courtesy Kirsi Kanerva/Handout via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT. MUST ON SCREEN COURTESY KIRSI KANERVA. NOT OBSCURE WATERMARK.     TPX IMAGES OF THE DAY
Kirsi Kanerva / REUTERS

Finska glasila pišu da je napadač birao žrtve nasumce, što istažitelji nisu potvrdili. Čini se da je djelovao sam, ali vlasti traže "moguće pomagače".

Policija je u petak uhitila napadača nekoliko minuta nakon napada koji se dogodio u samom središtu Turkua oko 15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Finska policija, koja je u stanju pripravnosti, priopćila je u petak da je povećala broj ljudi na ulicama.

Rescue personnel cordon the place where several people were stabbed, at Turku Market Square, Finland August 18, 2017.  LEHTIKUVA/Roni Lehti via REUTERS    ATTENTION EDITORS Äi¬THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FINLAND¬OUT. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS.
Roni Lehti / REUTERS

Finske sigurnosne službe (Supo) u lipnju su za jedan stupanj povisile procjenu rizika od terorističkog napada, objavivši da su zabilježile aktivnost skupine Islamske države koja bi mogla biti uperena protiv Finske. Opasnost koja je sve dotad bila ocijenjena "slabom" sada je "povišena", što je druga razina na četverostupanjskoj ljestvici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:03