RIJETKA POJAVA

DETALJI NAJOPASNIJEG POTHVATA: KAKO JE VOJNIK IZ SJEVERNE USPIO POBJEĆI U JUŽNU KOREJU Meci su frcali na sve strane: 'Morali smo puzati do njega...'

Selo Panmunjom, mjesto gdje sjevernokorejske i južnokorejske vojnike dijele metri
 Lee Jae-Won / REUTERS

Sjevernokorejski vojnici koji čuvaju granicu s Južnom Korejom u ponedjeljak su upucali i ozlijedili nenaoružanog sunarodnjaka koji je pokušao pobjeći iz Sjeverne u Južnu Koreju, piše The Guardian. Unatoč zadobivenim ozljedama, prebjeg je uspio u svom naumu.

Nenaoružani se vojnik pokušao domoći Južne Koreje prolaskom kroz dio Demilitarizirane zone koje je poznato pod imenom "Naselje primirja" jer su u njemu vojnici iz Sjeverne i Južne Koreje međusobno udaljeni svega nekoliko metara.

The New York Times piše da je vojnik svoj bijeg započeo tijekom vježbe koju su izvodili nosači aviona američke ratne mornarice nedaleko od istočne obale Južne Koreje. Prebjeg se vozilom dovezao do granične crte unutar Panmunjoma. Nakon toga je ostavio vozilo i počeo trčati prema jugu. Vojnici Sjeverne Koreje tada su na njega otvorili vatru i ranili ga u rame i lakat, stoji u izvješću Ministarstva obrane Južne Koreje.

Prebjeg se tada sklonio iza jedne od zgrada na južnoj strani Zajedničkog sigurnosnog područja. Nakon što su čuli pucnjeve sa sjevera, južnokorejski su vojnici prebjega pronašli otprilike 50 metara južno od graničnog naselja Panmunjom.

UN-ov je helikopter potom muškarca prebacio u bolnicu, a neimenovani dužnosnik ministarstva je potvrdio da sjevernokorejske i južnokorejske oružane snage tijekom bijega nisu izmijenile vatru. "Budući da je područje gdje smo ga zatekli otvoreno ka sjeveru, morali su puzati prema njemu da bismo ga izvukli", dodao je službenik ministarstva.

Vojska Južne Koreje je nakon incidenta podigla stupanj pripravnosti svojih oružanih snaga. Istovremeno, Sjeverna Koreja nije komentirala incident, međutim zahtjev za vraćanjem vojnika mogao bi podići tenzije između dvije države.

Procjenjuje se da je od završetka Korejskog rata do danas otprilike 30 tisuća ljudi pobjeglo iz Sjeverne u Južnu Koreju, a podaci kažu da žene čine 70 posto svih prebjega. Bježanje preko demilitarizirane zone je rijetko, a prebjezi većinom u Južnu Koreju dolaze preko Kine. Sjevernokorejski vojnici koji su stacionirani u demilitariziranoj zoni rijetko bježe jer ih se bira prema stupnju lojalnosti režimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:02