KRIZA IZMEĐU SRBIJE I MAKEDONIJE

DIPLOMATSKI RAT I ŠPIJUNSKE IGRE DVIJE DRŽAVE BIVŠE JUGOSLAVIJE Srbija tvrdi da Makedonija djeluje uz pomoć stranih sila, Vučić bijesan zbog Kosova?

 Marko Djurica / REUTERS

Špijunske igre i pritisak na Makedoniju da ne glasa za ulazak Kosova u UNESCO vjerojatni su razlozi zbog kojih je Srbija u nedjelju povukla sve svoje diplomate iz Makedonije na konzultacije u Beograd. To su nagađanja, jer Srbija ni jučer nije jasno rekla zbog čega se odlučila na tako radikalnu mjeru.

Srbija zna što se događa u Makedoniji i u to je bez dileme uključen strani faktor, poručio je jučer ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. “Mi znamo što su odlučili, što rade i što će raditi”, rekao je Dačić. Istaknuo je da cilj Srbije nije da iznosi detalje jer im nije cilj da “vode specijalne ratove”, nego da imaju dobrosusjedske odnose. Makedonska vlada demantirala je prisluškivanje.

Problematični selfie

Povod sporu mogla bi biti nikad rasvijetljena špijunska afera iz travnja ove godine, kad je u makedonskom Sobranju, na dan kad je u nasilju ozlijeđen i sadašnji premijer Zoran Zaev, snimljen pripadnik srpske obavještajne službe BIA-e. Časnik BIA-e i savjetnik u veleposlanstvu Srbije Goran Živaljević napravio je selfie kako bi se pohvalio da je na pravom mjestu u pravo vrijeme, u makedonskom Sobranju usred fizičkog obračuna pripadnika VMRO-a koji je pokušao spriječiti dotad oporbene socijaldemokrate da formiraju novu vladu iako su dobili većinu na izborima.

U teškoj političkoj krizi u koju je Makedonija zapala još 2015., Beograd je podržavao nacionalističku vladu Nikole Gruevskoga (VMRO-DPMNE), a snimka pripadnika BIA-e u Sobranju potaknula je nagađanja da su srpske službe organizirale i te nerede 27. travnja u kojima je socijaldemokratski oporbeni lider i sadašnji premijer Zoran Zaev završio krvave glave. Na kraju je Gruevski ipak morao popustiti i dozvoliti Zaevu da nakon izvanrednih izbora formira novu vladu, koja je za cilj postavila ubrzanje euroatlantskih integracija.

Skandal sa srpskim špijunom činio se zataškanim, Beograd i Skoplje sredinom kolovoza objavili su da su se dogovorili da će uzajamno povući predstavnike tajnih službi. Pripadnik BIA-e Goran Živaljević ulaskom u Sobranje u noći kada su u to zdanje upali demonstranti, nije prekršio diplomatske protokole i samo je obavljao svoj posao, branio ga je u jeku afere u svibnju ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. “Nije sudjelovao u kaznenom djelu, samo je izvještavao o situaciji u Makedoniji, jer Srbija mora znati kako se ta situacija može odraziti na nacionalne i državne interese”, branio ga je Dačić.

Novo zaoštravanje Srbije i Makedonije puno je nejasnoća. Informaciju da je Srbija povukla svoje osoblje nije objavio Beograd, nego makedonska privatna televizija Telma. Nakon toga su izašli u javnost predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomacije Ivica Dačić, ali su samo potaknuli nova nagađanja. Dvije susjedne zemlje došle su na korak od prekida diplomatskih odnosa a da nije javno objavljen razlog ni povod takvom zaoštravanju.

Praćeni telefoni

Prvo je ruska agencija Sputnjik u ponedjeljak objavila da je povod odluka vlade Makedonije da glasa za članstvo Kosova u UNESCO-u u studenome ove godine. Makedonija je ranije priznala Kosovo, ali je Zaev u svibnju još bio najavio kako će u slučaju glasanja u UNESCO-u biti neutralni. Jučer je naglasak bio na špijunskom ratu. Beogradski Blic objavio je da Beograd ima informacije da su Makedonci pratili i nezakonito obrađivali srpske diplomate. U obavještajno djelovanje protiv Srbije bile su uključene i strane sile, navode oni. “Srpski diplomati su bez ikakvog razloga praćeni, a čak je primjenjivana i metoda zastrašivanja. Dio pritisaka išao je uz amenovanje stranaca”, citirao je Blic svoj izvor. Čim je do Beograda došla ta informacija “odmah smo reagirali da zaštitimo naše službenike”, kaže taj izvor.

Ivica Dačić jučer je bio nešto konkretniji. “To o čemu govorimo nije ništa što bi spadalo u domenu nekih pretpostavki nego postoje nedvosmisleno utvrđene radnje koje govore o veoma pojačanom i izuzetno ofenzivnom djelovanju prema institucijama i Republici Srbiji i osoblju veleposlanstva u cjelini u Skoplju”, rekao je Dačić za TV Pink. “Iako su i ranije postojala obavještajna djelovanja, u posljednjem periodu došlo je do naredbe da se ta djelovanja pojačaju”, rekao je Dačić i dodao da ga ne brine što se i njegov telefon prisluškuje, prenosi Tanjug. “Ali to može imati teške posljedice po naše državne interese, jer cilj takvog djelovanja je da se dođe do svakakvih lažnih optužbi da od Srbije prijeti opasnost i da Srbija želi inscenirati neke sukobe u Makedoniji, iako je situacija sasvim obrnuta”, rekao je Dačić. Ponovio je da će se Srbija prema Makedoniji ponašati po principu reciprociteta: ako vi glasate za Kosovo u UNESCO-u u skladu s odlukom većine u EU, kako to kaže makedonska vlada, Srbija će oko imena Makedonije zauzeti isti stav kao većina u EU, gdje je zbog spora s Grčkom zovu “Bivša jugoslavenska republika Makedonija”. Makedonski šef diplomacije Nikola Dimitrov demantirao je prisluškivanje. Kaže da je pokušao stupiti u kontakt s Dačićem, ali nije uspio.

Čuvanje autoriteta

Grčki Kathimerini piše da je Beograd bijesan jer Makedonija poboljšava odnose s Kosovom. Zoran Zaev je, kao i njegov prethodnik Gruevski, formirao vladu u koaliciji s albanskim strankama. Albanci čine oko 30 posto stanovništva Makedonije. Od 25 ministara, njih sedam su Albanci. AP piše da su odnosi Srbije i Makedonije napeti od formiranja nove vlade. Srbija i Rusija su podržavale Gruevskog, Rusija se protivi planovima Zaeva o ulasku u NATO.

Bečki Die Presse piše da su bilateralni odnosi Srbije i Makedonije poremećeni nakon smjene makedonske vlasti u svibnju. Tijekom višemjesečne borbe za moć između bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog i tadašnjeg šefa opozicije Zorana Zaeva Srbija se stavila na stranu Gruevskog, piše Die Presse. List podsjeća na “sramotnu” epizodu kada je “jedan srpski diplomat” snimljen na “čelu krvavog upada u parlament” koji su izvele pristalice VMRO-a krajem travnja. Izgleda da Srbiji smeta ne samo odlučna težnja novog makedonskog vodstva da se priključi NATO-u, nego i dobri odnosi s Albanijom i Kosovom te pomirljiva politika prema Bugarskoj, pišu Austrijanci. Agencija Beta prenosi izjavu analitičara Aleksandra Radića, koji ocjenjuje da je povlačenje diplomata “indirektan dokaz poraza srpske politike u Makedoniji”.

- Otvoreno ste medijski i obavještajno podržavali jednu opciju u Makedoniji, ta opcija je poražena i što sad? Sada naša vlast nema izbora nego činiti ono što može da sačuva autoritet - ocjenjuje analitičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:41