POTRES U MEKSIKU

DJEVOJČICA ZAROBLJENA U RUŠEVINAMA ŠKOLE U MEKSIKU ZAPRAVO UOPĆE NE POSTOJI Veliki skandal meksičkih vlasti, svijetu su plasirali izmišljotinu

 
 youtube screenshot, Profimedia

Nakon što je vijest o djevojčici zarobljenoj u ruševinama osnovne škole u Mexico Cityju obišla svijet, ispostavilo se kako možda uopće nije riječ o djetetu, već o odrasloj osobi, a možda u ruševinama više nije ostao nitko, javlja Washington Post.

Vlasti su potvrdile 25 mrtvih - 19 djece i šestero odraslih - u samoj školi, te znaju da je 11 učenika završilo u okolnim bolnicama zbog ozljeda koje nisu bile opasne po život. Spasioci su u ruševinama pronašli i jednu odraslu osobu - najvjerojatnije čistačicu - no sada vjeruju kako u ruševinama neće pronaći više nikoga, jer je poznata sudbina svih učenika.

- Vrlo je izgledno da nema više nikoga, rekao je viši dužnosnik meksičkih vlasti, no inzistirao je da će se potraga nastaviti dok se ne ukloni i najmanji dio sumnje.

Nije potpuno jasno kako je u medije dospjela priča o 'Fridi Sofiji', kako se navodno zvala 12-godišnja djevojčica zarobljena ispod ruševina. No, vijesti o njoj počele su kružiti na svim televizijskim kanalima u Meksiku, a potom su se proširile u sve svjetske medije.

U srijedu navečer, novinarka kanala Televisa rekla je da joj je admiral koji je zapovjedao pokušajima spašavanja rekao da je 'Frida Sofia' rekla spasiocima da je možda još petero učenika zarobljeno s njom.

Priča je nakon toga eskalirala, a zapadni mediji prenosili su brojne detalje, od toga da je Fridi ručica zaglavljena u ruševinama, do toga da je uspjela poslati SMS roditeljima.

Danas je potvrđeno kako nitko tog imena nije pohađao školu koju su spasioci pretraživali, a jedina djevojčica s imenom Frida iz te škole nalazi se doma, sa svojom obitelji, neozlijeđena.

- Ovo je tipično za meksičku politiku, nevjerojatno, rekao je slobodni novinar Edgar Felix, koji je proveo više od 30 sati bez sna promatrajući napore spasilaca iz školskog dvorišta.

- Ovo je bio samo spektakl za medije. Trebali su nam ranije reći da je ovo bilo lažno, kazao je za Washington Post.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:02