JAMES CLAPPER

DONEDAVNI ŠEF SVIH AMERIČKIH OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI ZGROŽEN TRUMPOM 'Ovo je noćna mora, hvata me jeza kad znam da on ima pristup nuklearnim kodovima'

 Kevin Lamarque / REUTERS

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u utorak navečer odlučno branio svoju reakciju na kobne izgrede tijekom rasističkog mitinga u Charlottesvilleu, u govoru pred tisućama oduševljenih pristaša u Phoenixu, reagirao je bivši čelnik američke obavještajne zajednice James Clapper, koji je njegov nastup prozvao 'zastrašujućim i uznemirujućim'.

Clapper je iskusni profesionalac koji je služio pod svim predsjednicima od Johna F. Kennedyja do Baracka Obame, pod kojim je bio direktor Nacionalne obavještajne zajednice, krovnog tijela koje obuhvaća sve obavještajne agencije.Od umirovljenja početkom godine u svojim javnim istupima iznosi kritike na račun Donalda Trumpa, ponajprije iz aspekta svoje ekspertize, nacionalne sigurnosti.

Trumpov nastup u Phoenixu, tijekom kojega se obrušio na medije i 'washingtonske elite', Clappera je gotovo ostavio bez teksta.

- Ne znam gdje početi. To je toliko problematično na toliko razina, kazao je Clapper za CNN.

- Ne sjećam se da sam ikada slušao i gledao nekog predsjednika da govori nešto ovoliko uznemirujuće. Ovo je zastrašujuće i uznemirujuće. To nije iznenađenje, kazao je.

- Zanimljivo je usporediti Trumpov nastup od ponedjeljka, kada je tijekom obraćanja naciji i iznošenja detalja strategije za Afganistan koristio blesimetar, i danas, kada je bio 'pravi' Trump, kao što je bio i na onoj improviziranoj konferenciji za tisak u Trump Toweru na kojoj je govorio o Charlottesvilleu.

Clapper se pitao može li uopće Trump obnašati dužnost predsjednika. 'Stvarno dovodim u pitanje koliko je on sposoban biti na dužnosti. I počinjem se pitati koji su njegovi motivi za to. Možda već traži izlaz', rekao je Clapper.

- Ovo ponašanje, i ovo uzrokovanje podjela, i potpuna intelektualna, moralna i etička praznina koju iskazuje predsjednik Sjedinjenih Država - koliko će još država morati, da posudim izraz, 'trpjeti ovu noćnu moru'?

Clapper se najviše zabrinuo zbog Trumpove ovlasti za korištenje nuklearnog oružja.

- Brinem se zbog njegovog pristupa nuklearnim kodovima. U impulzivnom trenutku, ako odluči učiniti nešto oko Kim Jong Una, nema ga tko zaustaviti, kazao je.

- Cijeli je sustav dizajniran da omogući brzi odgovor ako zatreba, stoga postoji jako malo osigurača koji bi zaustavili korištenje nuklearne opcije, što je poprilično jezivo!, ustvrdio je Clapper.

Na izravno pitanje smatrali predsjednika prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, Clapper je odgovorio kako bi on to mogao postati. Također je rekao da mu nije jasno njegovo ponašanje oko njegove navodne povezanosti s Rusijom tijekom predsjedničke kampanje.

- Ja moram reći da, dok sam još bio na čelu obavještajne zajednice, nisam vidio nijedan dokaz da je njegov stožer bio u izravnom dosluhu s Rusima, ali sve što on sada radi je jako jako neobično, rekao je Clapper.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:52