VOJNI UDAR

DOSAD SU SE TIME BAVILI CIA, MI6 I KGB, A SADA JE STIGAO NOVI IGRAČ Tko zapravo stoji iza puča u Zimbabveu: U rušenju Mugabea uočen neočekivani trag

 Philimon Bulawayo / REUTERS

Stoji li iza vojnog udara u Zimbabveu - Kina? To bi bilo prvi put da se Kina na taj način pojavljuje na svjetskoj sceni i da afrički vojni pučevi više nisu prćija samo CIA-e, MI6 ili KGB-a.

Britanski Guardian tako piše da se u beskrvnom i nejasnom zimbabveanskom puču uočava kineski trag.

Samo koji dan prije puča u Pekingu je boravio šef zimbabveanske vojske Constantino Chiwenga, a londonski list dopušta mogućnost da je general tamo putovao po “odobrenje” za državni udar.

Kina je već dugi niz godina jedan od najprisutnijih investitora u Africi, a prije dvije godine, u prosincu 2015., Harare je posjetio i kineski predsjednik Xi Jinping, koji je obećao Zimbabveu oko pet milijardi dolara izravnih investicija, što je za zemlju u permanentnoj ekonomskoj i socijalnoj krizi golemi novac.

Kina kaže da već dulje vrijeme prati događaje u Zimbabveu, a njihov odabir je vladajuća Mugebeova stranka ZANU-PF.

Tamo traju frakcijske borbe, a ovaj udar čini se da je i izazvan kao sređivanje unutarstanačkih svađa, jer su uhićeni samo pripadnici struje Grace Mugabe, supruge Roberta Mugabea, koja je pobjegla iz zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:25