KONAČNA ODLUKA?

Dozvola za napad: Izrael od SAD-a želi prešutno odobrenje za operaciju u Iranu

Yukiya Amano, šef UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), jučer je na godišnjoj konferenciji ustvrdio da IAEA gaji "ozbiljnu zabrinutost" zbog mogućnosti da Iran taji svoj rad na nuklearnom naoružanju

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer su se, uoči dugoiščekivanog sastanka u Bijeloj kući, složili kako su njihove države ujedinjene u naporima da se Iran spriječi da se domogne nuklearnog naoružanja.

U svojoj izjavi prije sastanka Obama je rekao kako i on i Netanyahu preferiraju diplomatsko rješenje iranske krize, što je Obama već jasno dao do znanja kad je dan ranije održao govor pred Američko-izraelskim odborom za javnu usradnju (AIPAC).

- SAD će uvijek držati leđa Izraelu, kad je u pitanju njegova sigurnost - istaknuo je Obama.

Veliki i mali vragovi

Netanyahu je, s druge strane, pohvalio Obamin nedjeljni govor i naglasio da Iran smatra SAD i Izrael sličnim neprijateljima.

- Za njih vi ste veliki vrag, a mi mali. Za njih, mi smo vi, i vi ste mi. I znate što, predsjedniče? Barem što se tiče te stvari, u pravu su. Mi smo vi, i vi ste mi. Mi smo zajedno. Izrael i SAD su jedan uz drugog - rekao je Netanyahu, koji je pritom također dodao kako Izrael “mora biti gospodar vlastite sudbine u tome da se brani protiv Irana i njegova nuklearnog oružja ili bilo koje druge prijetnje”. Sastanak se održava usred sve napetije situacije u regiji zbog jasnih prijetnji Izraela da bi u roku od idućih nekoliko mjeseci mogao preventivno napasti nuklearna postrojenja u Iranu.

Očekivanja izraelske i američke strane uoči tog susreta, sudeći prema analitičarima, suprotna su. Netanyahu se, kako prenose izraelski komentatori, nada da će uspjeti izboriti Obamino obećanje da će SAD krenuti u napad na Iran ili će, u najgorem scenariju, osigurati prešutni Obamin pristanak da Izrael sam krene u ofenzivu.

Nekoliko sati prije nego što su se Obama i Netanyahu sastali, Yukiya Amano, šef UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), na godišnjoj konferenciji je ustvrdio da IAEA gaji “ozbiljnu zabrinutost” zbog mogućnosti da Iran taji svoj rad na nuklearnom naoružanju.

- S ozbirom na to da Iran ne osigurava potrebnu suradnju, Agencija ne može dati uvjerljivu potvrdu o odsutnosti neprijavljenog nuklearnog materijala i aktivnosti Irana te ne može zaključiti da se sav materijal u Iranu koristi u mirnodopske svrhe - istaknuo je Amano u Beču dva tjedna nakon što su se njeni stručnjaci vratili iz Irana, sa svoje druge neuspješne misije u samo mjesec dana.

Planovi za napad

Iako Obama, čini se, na svaki način pokušava izbjeći mogućnost da se SAD uvuče u još jedan rat, vjerujući u moć ekonomskih sankcija, američko ministarstvo obrane razmišlja i o najgoroj opciji. General Norton Schwartz, načelnik združenoga stožera američkih zračnih snaga, tvrdi da je Pentagon Bijeloj kući već predao planove za napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:11