NAROD NA ULICAMA

DRAMATIČAN FOTOIZVJEŠTAJ S VELIKIH DEMONSTRACIJA U SKOPLJU Naša suradnica provela je večer s prosvjednicima koji se protive sporazumu s Albancima

 Maja Zlatevska / CROPIX

Povjerenik Europske komisije za proširenje Johannes Hahn u utorak je došao u Skoplje kako bi pokušao makedonskog predsjednika Đorgija Ivanova nagovoriti da mandat za sastav nove vlade povjeri čelniku oporbe koji je sklopio savez s albanskim strankama.

U pokušaju da riješi političku krizu Hahn je 2015., pomogao sklapanju sporazuma između tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog i Zorana Zaeva, čelnika oporbenih socijaldemokrata kojim su izrađene smjernice za izborni proces.

Hahn treba u Skoplju pomoći da se održi taj sporazum budući da je Ivanov odbio povjeriti mandat za sastav nove vlade Zaevu unatoč tomu što je uspio osigurati parlamentarnu većinu.

Na izborima u prosincu 2016., održanima dvije godine prije roka, stranka Nikole Gruevskoga VMRO ostvarila je tijesnu većinu, ali nije mogla sastaviti vladu jer nije uspjela obnoviti koaliciju s albanskim strankama.

Tada su socijaldemokrati Zorana Zaeva dogovorili koaliciju s albanskim strankama obećanjem da će albanski jezik postati drugi službeni jezik u Makedoniji.

Ivanov, koji je saveznik Gruevskog, odbio je takvu mogućnost i optužio Zaeva da potkopava makedonski suverenitet izjednačujući albansku manjinu s većinskim narodom.

Europska unija i Sjedinjene Države pozivaju Ivanova da promijeni odluku.

VMRO svaki dan održava prosvjede kako bi iskazao potporu predsjedniku Ivanovu, a s druge strane raste nezadovoljstvo albanskih stranaka.

Prosvjedi su održani i u utorak navečer, a odaziv je bio velik.

Makedonski Albanci, koji čine više od 25 posto od 2,1 milijuna stanovnika Makedonije 2001., se podignuli oružanu pobunu tražeći veća prava.

Zapad je pomogao riješiti tadašnji sukob posredujući u donošenju reforma za bolji status Albanaca, no taj sporazum nije zadovoljio nijednu stranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:02