PANIKA U VILNIUSU

DRAMATIČAN IZVJEŠTAJ S BALTIKA - RUSIJA JE SPOSOBNA NAPASTI U ROKU 24 SATA! Litavci mole NATO da se ubrza: 'Sprema se repriza Krima!'

 Pascal Rossignol / Maxim Shemetov / Sergej Karpukhin / Reuters

Litavska obavještajna služba odaslala je dramatičan apel da je Rusija sposobna za manje od 24 sata napasti baltičke zemlje što ne ostavlja nimalo prostora i vremena za reakciju NATO-a. U godišnjoj procjeni prijetnji nacionalnoj sigurnosti Litavci su samo potvrdili da su sve nervozniji jačanjem ruske vojne snage, pogotovo nakon aneksije Krima 2014. godine.

U izvještaju se naglašava da je ruska vojska u Kalinjingradu dramatična napredovala i postigla sposobnost da u rekordnom roku izvedu napad koji bi ostavio NATO bez odgovora. Mogućnost munjevitog napada na Baltik postigla bi se zahvaljujući borbenim zrakoplovima Su-30 i raketnim sustavima koji s ruskih brodova mogu pogoditi bilo koji cilj na čitavom Baltičkom moru.

- Ovo ja jasan signal NATO-u da se ubrza - rekao je litavski ministar obrane Raimundas Karoblis nakon prezentacije izvještaja, prenosi Reuters.

- U ovom trenutku NATO ne može ovako brzo reagirati.

Estonce, Litavce i Latvijce nije smirila ni činjenica da će NATO premjestiti oko 1000 vojnika duž granice s Rusijom i pridružiti se jednom američkom bataljunu koji je već tamo.

- Kratkoročno ta vojska može pomoći, ali moramo misliti na budućnost. Obrana u zraku, obrana na moru... Kopnena vojska nije dovoljna!

Litavski ministar obrane nakon što je dao izjavu svim novinarima sklonio se sa strane i porazgovarao samo s reporterom Guardiana. Nakon svega što mu je izrekao, zaključak je samo jedan - čovjek umire od brige.

- Rusija je prijetnja. Pazite, oni govore da naš glavni grad Vilnius uopće ne pripada Litvi. Kao, između Prvog i Drugog svjetskog rata bio je u okupiranoj Poljskoj... Naravno, to je povijest, ali Rusija takve stvari iz davnina obilato koristi za svoju propagandu. Ponekad takve dezinformacije objavljuju preko Sputnjika (državna novinska agencija), ponekad o tim stvarima pričaju na TV-u, ali najčešće se to čuje iz usta njihovi političara - rekao je Karoblis i dodao:

- Sada šire informacije da Klaipeda, naš treći najveći grad, nikada nije pripadao Litvi. Kažu da je to bio Staljinov poklon nakon Drugog svjetskog rata. Povucite paralelu nas s Krimom i vidite što se tamo dešavalo prije aneksije. U opasnosti smo, naš teritorijalni integritet je ozbiljno ugrožen.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov pomalo se i iživcirao kad je čuo za izvještaj iz Litve.

- Ovo je klasični primjer totalne rusofobije. Histeriziraju zbog Rusije - rekao je na dnevnom brifingu s novinarima.

- Uvijek smo bili u dobrim odnosima s Estonijom, Litvom i Latvijom... Nemaju se razloga brinuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:50