SEKSUALNI SKANDAL

'DRHTIŠ LI MOŽDA OD SLASNOG IŠČEKIVANJA...' Već 60 zaposlenica Europskog parlamenta progovorilo o pohotnim kolegama, javila se čak i povjerenica EK

 
 HANZA MEDIA / Reuters

Skandal koji potresa Hollywood, o seksualnom zlostavljanju za koje je optužen producent Harvey Weinstein, čini se da je ohrabrio mnoge žene i u Bruxellesu da, makar anonimno, progovore o sličnim iskustvima. Na to ih je prije nekoliko dana ohrabrila i povjerenica Europske komisije Věra Jourová iz Češke, koja je u razgovoru za Politico rekla da je i sama imala iskustva seksualnog zlostavljanja.

60 iskustava

Politico je otvorio poseban link na koji osobe koje rade u Bruxellesu mogu prijaviti svoja iskustva. Dosad se javilo oko 60 osoba. Od europskih institucija, najviše se sumnjiči Europski parlament (EUP) gdje su, pogotovo asistenti parlamentarnih zastupnika, ranjivi jer im posao ovisi o volji tih zastupnika. Kao prijestupnici se spominju visoki i iskusni zastupnici iz svih političkih skupina, pa i neki bivši ministri. Osim u medijima, dojave se sve više pojavljuju i na društvenim mrežama u sklopu kampanje “Metoo”.

Novinaru Sunday Timesa, Bojanu Pančevskom, svoja su iskustva prenijele neke mlađe asistentice i bivše zaposlenice EUP-a, anonimno i uz molbu da se ne objave ni imena zlostavljača jer se boje za svoju karijeru. Jedna od njih tvrdi da ju je jedan ugledni zastupnik star približno 60 godina, kojega opisuje kao oženjenog oca dvoje djece, “neprikladno dirao”. “Milovao mi je kosu, zatim po vratu i krenuo niz leđa... Ukočila sam se, bila sam prestravljena. Ispričala sam to kolegici koja mi je savjetovala da ga prijavim, ali na kraju to nisam učinila. Bilo me strah da ću izgubiti posao, biti posramljena i da će to uništiti moju karijeru”, ispričala je žrtva.

Yves Cochet

Jedan od zastupnika koji je spomenut imenom bivši je francuski ministar okoliša Yves Cochet koji je asistentici svog kolege uputio SMS s neprimjerenim sadržajem u kojem ju je prekorio jer je odbila njegov poziv na večeru. “Znam da zvuči kao kliše, da jedan starac zove van mladu lijepu ženu. No, čega te je strah: što li će ljudi reći... ili možda drhtiš od slasnog, a opet uznemirujućeg iščekivanja?” napisao joj je u poruci koju je na francuskom objavio taj list.

Ove su djevojke govorile o tome kako je Europski parlament zapravo “leglo zlostavljača”, a kao problem se navodi činjenica da sami zastupnici imaju pravo zaposliti asistente i mogu im dati otkaz kada god požele. Taj osjećaj da nisu nikome odgovorni čini ih još samouvjerenijima i bahatijima. Sunday Times citira Catherine Bearder iz Kluba zastupnika liberala i demokrata, članicu Odbora koja upozorava na ovakve zloporabe. “Kad netko ima moć nad tobom, moraš imati veliko samopoštovanje te financijska i druga sredstva kako bi se mogao izvući iz te situacije. Zastupnici imaju popriličnu političku moć i nekad se ponašaju neprikladno”, ustvrdila je Bearder. Osim seksualnog zlostavljanja, prije je bilo slučajeva zloporabe asistenata i na druge načine.

Tko su predatori

Spominjali su se primjeri kada su zastupnici zapošljavali asistente i od njih tražili da im u gotovini daju dio svoje plaće, posebno u doba kad su zastupnici imali plaću na razini plaće u nacionalnom parlamentu pa su tako neki imali znatno manje plaće od svojih asistenata. Nakon toga je došlo do izjednačavanja plaća zastupnika. Napisi su izazvali pravu pomutnju u EUP-u gdje se mnogi pitaju do kojih razmjera seže ovaj problem i nagađaju tko bi mogao biti među zastupnicima na koje se sumnja. Kako se približava vrijeme izbora, ova bi priča mogla dobiti novu dimenziju.

Hrvatski zastupnici i zastupnice su šokirani: 'Zlostavljači moraju snositi i kaznenu i političku odgovornost'

Tonino Picula

Tonino Picula

“Ako je itko u Europskom parlamentu ili bilo kojoj drugoj europskoj ili drugoj instituciji zloupotrijebio svoj položaj nauštrb tuđeg dostojanstva, onda za to moraju odgovarati i snositi ozbiljne sankcije kako počinitelji tako i oni koji su znali i šutjeli. Osobe koje su doživjele bilo kakav oblik zlostavljanja na radnome mjestu i drugdje, treba ohrabriti da zlostavljanje prijave policiji. Na nama ostalima je da im pružimo podršku, a zlostavljače odstranimo s odgovornih funkcija u Europskom parlamentu u kojem većina svoju dužnost obavlja časno i odgovorno.”

Dubravka Šuica

HANZA MEDIA
Dubravka Šuica

“Osobno nisam čula ni za jedan takav slučaj, ali ne isključujem tu mogućnost u velikom broju zastupnika. U hrvatskoj delegaciji takvih pritužbi nije bilo. Svaki zastupnik ili zastupnica za kojega se ustanovi da je u nečem takvom sudjelovao, morao bi podnijeti sve pravne i političke posljedice.”

Marijana Petir

HANZA MEDIA
Marijana Petir

“Šokirana sam navodima koje sam pročitala u medijima te sam tragom toga našoj koordinatorici predložila da se o toj temi raspravi na Odboru za ženska prava i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta. Važno je primjereno odgovoriti na takva zlodjela kako se ne bi ponavljala i zato ćemo tražiti rasvjetljavanje cijelog slučaja. Pohvalne su kampanje poput #metoo koje omogućavaju kreiranje sigurne platforme na kojoj se žrtve osjećaju dovoljno sigurno da podijele svoja iskustva, što inače zbog straha ili nepovjerenja u sustav ne bi imale hrabrosti učiniti.

Otvorenošću, podrškom i hrabrošću moguće je provesti potrebne promjene kako bi se neprimjereno ponašanje i zloraba položaja mogle iskorijeniti.”

Biljana Borzan

HANZA MEDIA
Biljana Borzan

“Nikad nisam čula za takve slučajeve u Europskom parlamentu. Oštro osuđujem zlostavljače.

Na ovakve navode treba brzo reagirati i, ako se pokažu točni, oštro sankcionirati kako bi ohrabrilo i druge da prijave zlostavljanje.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:07