SMRTNE KAZNE

DRŽAVA U KOJOJ SU SMAKNUĆA IZNIMNO RIJETKA U JEDNOM DANU OBJESILA SEDMERO LJUDI Na vješalima je završio i princ, član moćne vladajuće dinastije

 gettyimages

Kuvajtska državna novinska agencija objavila je da je u srijedu u tamošnjem središnjem zatvoru izvršeno sedam smrtnih kazni vješanjem. Među smaknutim osobama je član kraljevske obitelji, ali i filipinska dadilja za čiji se život godinama vodila diplomatska borba...

Agencija KUNA izvijestila je da su smaknute osobe iz Bangladeša, Filipina, Etiopije, Egipta i Kuvajta. Šestorici je sud izrekao smrtnu kaznu zbog ubojstva, samo je Bangladešanin nastradao zbog otmice, silovanja i pljačke.

Prvi čovjek Kuvajta, šeik Sabah Al Ahmad Al Sabah, osobno je potpisao odluku da se u srijedu ujutro izvrše kazne. Svakako, najzvučnije ime među nesretnim društvom je princ Faisal Abdullah Al Jaber Al Sabah, inače prvi član kraljevske obitelji koji je osuđen na smrt. Njegov grijeh je bilo ubojstvo vlastitog nećaka 2010. godine.

Također, na vješalima je završila i Nasra al-Enezi i to zbog monstruoznog zločina. Rastrojena Kuvajćanka je zapalila šator u kojem se održavalo vjenčanje njezina bivšeg supruga. U buktinji je stradalo 58 žena i djece. Inače, nakon tog nemilog događaja kuvajtske vlasti zabranile su beduinske šatore u kojima su se žene pripremale za vjenčanja.

- Zvučala je krhko, jako potreseno, nikada je nisam vidio ovakvu. Nisam siguran da je namjeravala ubiti sve te ljude... Bila je to velika tragedija - rekao je odvjetnik njezin odvjetnik za AP.

Glasnogovornik filipinskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je da je među smaknutim osobama bila i njihova državljanka Jakatia Pawa. Ona je 2008. godine došla u Kuvajt raditi kao dadilja, a nedugo potom optužena je za ubojstvo djeteta njezina klijenta.

Jakatijin brat, inače jedan od zapovjednika filipinskih zračnih snaga, rekao je da ga je sestra zvala u srijedu rano ujutro i da mu je u suzama poručila da ide na vješala.

- Još mi je samo spomenula da pazim na njezino dvoje djece - rekao je shrvani Gary Pawa.

Filipini su dugo godina vodili diplomatsku bitku kako bi Kuvajt poštedio njezin život, ali svi naporni su propali.

Smaknuća u Kuvajtu su iznimno rijetka, posljednje je izvršeno 2013. godine kada su obješeni jedan Pakistanac, Saudijac i jedna osoba bez državljanstva. Međutim, ono što zabrinjava borce za ljudska prava je da su ova masovna vješanja došla u vrijeme kada se drastično povećao broj smrtnih kazni na Bliskom istoku. Najbolji primjer je Bahrein koji je nedavno nakon sedam godina 'oživio' smrtnu kaznu, ali i Saudijska Arabija koja je u posljednje dvije godine drastično povećala broj smaknuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:44