KRIZA U DRŽAVI

DRŽI LI ERDOGAN SITUACIJU POD KONTROLOM? Provodi neviđenu represiju, vlada željeznom šakom, a teroristi udaraju ISIS 'Mi smo izveli masakr u klubu'

 Reuters

Nova 2017. godina praktički nije ni otkucala, a u Turskoj se dogodio još jedan krvavi teroristički napad. Ovo je već 44. napad s ljudskim žrtvama u posljednjih 365 dana, a zanimljivo je da se gotovo dvije trećine napada dogodilo nakon neuspjelog ljetošnjeg pokušaja državnog udara i u vrijeme nesmiljene represije protiv urotnika i njihovih (pravih ili krivih) simpatizera.

Stoga se nakon još jednog bestijalnog terorističkog napada postavlja logično pitanje - drži li uopće predsjednik Erdoğan uzde u svojim rukama i vlada li situacijom unatoč tome što vlada željeznom šakom. Je li u stanju obuzdati terorizam koji, na žalost, u Turskoj postaje svakodnevica. Samo u posljednjih 20 dana izvedena su četiri teroristička napada s gotovo stotinu žrtava! Naime, dok predsjednik Erdoğan opsesivno lovi simpatizere klerika Fethullaha Gülena, kurdski teroristi i džihadisti iz IS-a gotovo neometano izvode terorističke napade, tako da je sva represija i hinjeno ujedinjenje nacije oko Erdoğana na staklenim nogama.

Jedan od razloga je upravo i taj željezni stisak kojim je obuhvatio Tursku nakon neuspjelog puča. Čak su mu i Rusi, trenutačno najveći saveznici, nakon ubojstva njihova ambasadora u Ankari kazali da je razlog čistka u sigurnosno-obavještajnom aparatu koju je proveo.

Zapravo, tom metlom otupio je snagu tajne službe jer su na ključna mjesta stigli podobni, a ne sposobni kadrovi, koji se ionako boje za svoju sigurnost i više paze na birtijaše koji laprdaju protiv predsjednika nego što se učinkovito suprotstavljaju terorizmu. Bojimo se da će sličnih napada u Turskoj biti još.

ISIS preuzeo odgovornost

Islamska država preuzela je u ponedjeljak odgovornost za napad na noćni klub u Istanbulu u novogodišnjoj noći u kojem je poginulo 39 ljudi.

U nastavku operacija koje Islamska država provodi protiv Turske, "herojski vojnik kalifata napao je jedno od najpoznatijih noćnih klubova u kojem kršćani slave njihov bogohulni praznik", kaže se u priopćenju IS-a.

Još uvijek nepoznati napadač otvorio je vatru u noćnom klubu Reina u noći na nedjelju, te je u kaosu koji je nastao uspio pobjeći i za njim se intenzivno traga.

Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu potvrdio je da se odvija potraga za teroristom. "Policija je pokrenula operacije. Nadamo se da će napadač uskoro biti uhvaćen".

Turske vlasti ocjenjuju da bi se napadač mogao nalaziti u središnjoj Aziji, te da vjerojatno potječe iz Kirgistana ili Uzbekistana, objavio je list Hurriyet.

Istražitelji ocjenjuju da je moguće da je on povezan s ćelijom koja je počinila trostruki samoubilački napad u zračnoj luci u Istanbulu u lipnju kada je poginulo 47 ljudi.

Više od polovice ubijenih u napadu koji je trajao sedam minuta bili su stranci. Među njima su građani Izraela, Francuske, Tunisa, Libanona, Indije, Belgije, Jordana i Saudijske Arabije.

Kanadski premijer Justin Trudeau potvrdio je da je jedan Kanađanin poginuo u napadu.

Klub, koji se nalazi na obali Bospora, jedno je od najposjećenijih mjesta za zabavu u Istanbulu, vrlo popularan među strancima.

Najmanje 69 ljudi je u bolnici nakon napada, među kojima je troje u ozbiljnom stanju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:41