JAMES COMEY OTVORENO

DVIJE IZJAVE DIREKTORA FBI-a RAZBJESNIT ĆE TRUMPA 'Istraga o njegovim vezama s Rusima je u tijeku, a za njegovu priču o prisluškivanju nema dokaza'

Donald Trump i James Comey
 Joshua Roberts / Reuters

FBI istražuje moguću umiješanost Rusije u američke izbore 2016. godine i potencijalne veze između izbornog stožera aktualnog predsjednika SAD-a i tadašnjeg republikanskog kandidata Donalda Trumpa i ruskih vlasti, s ciljem da se utvrdi je li između njih postojala koordinacija, rekao je u ponedjeljak direktor FBI-a James Comey pred Odborom za obavještajne službe američkog Kongresa.

Comey je dodao da nije uobičajeno da FBI potvrđuje ili niječe postojanje bilo kakve istrage, ali u neobičnim okolnostima kad je u pitanju javni interes, u obavještajnoj agenciji ponekad diskutiraju o takvom potezu.

- Ovo je jedna od takvih okolnosti - rekao je Comey, a piše New York Times.

- U sklopu kontraobavještajnih aktivnosti FBI istražuje nastojanja ruskih vlasti da se umiješaju u izbore za predsjednika SAD-a 2016. - rekao je Comey i dodao da se istragom, između ostalog, nastoji utvrditi je li bilo kontakta ili čak suradnje ljudi iz Trumpova stožera i dužnosnika vlasti u Rusiji.

- Mogućnost koordinacije između Trumpove kampanje i ruskih službenika je ozbiljna, ozbiljna stvar. Istraga mora biti poštena, neovisna i nepristrana u svakom pogledu i FBI mora istražiti svaki trag, bez obzira kamo ih on odveo - komentirao je demokratski senator države New York Chuck Schumer.

Pred Odborom za obavještajne aktivnosti američkog Kongresa Comey je također rekao da FBI nema informacija koje bi poduprle optužbe predsjednika Trumpa da je njegov prethodnik u Bijeloj kući Barack Obama naredio prisluškivanje Trump Towera tijekom kampanje:

- Nemamo informacija koje bi poduprle te njegove objave na Twitteru - ponovio je dva puta Comey.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:51