NAJGORI ZATVOR NA SVIJETU

El Chapa čeka izručenje u SAD, evo gdje bi mogao provesti ostatak života

'Boravak ovdje gori je od smrti'
 Amnesty International, Reuters

Joaquinu Guzmanu El Chapu obistinila se najgora noćna mora. Notorni meksički narkoboss danas je saznao da će biti izručen u Sjedinjene Američke Države! Tamo ga čeka suđenje i optužbe za trgovanje narkoticima i brojna ubojstva.

- Meksička vlada odobrila je izručenje Guzmana u SAD-u - kratko stoji u priopćenju meksičkog ministarstva pravosuđa.

Zašto se El Chapo toliko boji izručenja u Americi? Razlog je vrlo jednostavan- iz američkog zatvora šanse za bijeg su mu ravne nuli. Iz meksičkih zatvora bježao je dvaput, a treću priliku u Americi gotovo sigurno neće dobiti. Plus, uvjeti njegovog boravka u američkom zatvoru neće biti ni slični onima kakve je imao u Meksiku, kada je prvi put završio u rešetkama. Tada je El Chapo bio zatvorski kralj, na platnoj listi su mu bili čak i čuvari (koji su mu i pomogli u bijegu). U zatvor je unosio što je htio - od droge do prostitutki.

Meksički kralj droge svjestan je da u Americi toga neće biti. Štoviše, vrlo vjerojatno ga čeka pakao do posljednjeg dana života. Iako još uvijek nije poznato u kojem će zatvoru Guzman završiti, američki mediji se klade da bi ostatak života mogao provesti u ADX Florenceu, najčuvanijem američkom zatvoru.

ADX Florence je smješten u Coloradu, u srcu Rocky Mountainsa (Stjenjaka). Na prvi pogled krajolik u kojem je smješten zatvor čini se idiličan, ali problem za zatvorenika je taj da u njemu mogu uživati samo jedanput u životu. Samo pri ulasku u zatvor. Poslije toga gledaju samo zidove i nebo.

- Čim uđu u zatvor izrazi lica im se promijene. Tada vam postane sve jasno. Kroz prozor automobila gledaju tu ljepotu, a čim uđu unutra, postanu svjesni da im je to posljednji put da su u njoj uživali - priča Robert Hood, bivši upravitelj ADX-a.

- Po mojem mišljenju, boravak ovdje je gori od smrti...

Amnesty International

Prostor za rekreaciju

ADX Florence je s razlogom proglašen najgorim zatvorom u SAD-u. U usporedbi s njim, zatvori u Brazilu, Salvadoru, Hondurasu ili Tajlandu su mačji kašalj. Za ADX kažu da je jedini istinski pakao na zemlji...

Amnesty International

Sam zatvor je podijeljen u dva odjeljenja. U kampu, nešto blaže čuvanom dijelu, obitava nešto više od 500 zatvorenika koji imaju nekakvih izgleda dočekati kraj života na slobodi. Ili barem u nekom 'normalnijem' zatvoru.

Međutim, u najstrože čuvanom dijelu boravi oko 400 najgorih kriminalaca u SAD-u. Tamo su teroristi al-Qaede koji su sudjelovali u napadu na New York 2011. godine, tamo je bostonski bombaš, bombaš s Times Squarea, bivši špijun FBI-a koji je godinama 'radio' za Ruse, razni šefovi bandi i kartela... Dakle, ekipa u rangu El Chapa.

Amnesty International

'Teretana'

Svi ti ljudi služe i po nekoliko doživotnih robija, a uvjeti u kojima žive su - neljudski. Čak 23 sata dnevno borave u minijaturnoj samici, a sat vremena rekreacije provode u kavezu postavljenom unutar četiri zida...

Amnesty International

U samoj samici se nalazi tek uspravni prozorčić s krasnim pogledom na zid druge zgrade, krevet koji je ustvari betonska ploča s madracem, WC, tuš i mali 'bančić'. Poneki imaju i televiziju koja 24 sata prikazuje vjerske i obrazovne programe. Komunikacija sa ostalim zatvorenicima je gotovo nemoguća, tek poneki su se hvalili da su kroz WC školjku ponekad znali dobiti 'signal' iz druge ćelije. U svakom slučaju, neki zatvorenici danima ne komuniciraju niti s čuvarima, niti sa zatvorenicima. Oni rijetki koji su uspjeli izaći iz ADX-a imaju probleme s govorom iz vrlo jednostavnog razloga - godinama nisu normalno komunicirali.

Amnesty International godinama upozorava na nehumane uvjete u ADX-u, a zatvor je upao u žižu javnosti kada je skupina zatvorenika odlučila tužiti cijeli američki sustav zato što su u ADX-u potpuno izgubili razum, a da čuvari i zatvorski liječnici nisu ni trepnuli. Štoviše, navodno su im davali potpuno krive lijekove.

Amnesty International

Posebno u oči upada slučaj Johna Jaya Powersa koji je 10 godina proveo u ADX-u zbog pokušaja bijega iz jednog drugog zatvora. Powers je u trenutku ulaska u ADX bio zdrav čovjek, a u samici u srcu Colorada potpuno je izgubio razum. Odgrizao si je prst, amputirao testis i nekoliko puta pokušao se ubiti... Djelatnici zatvora sve te incidente su tretirali kao probleme s disciplinom, umjesto da su mu prepisali neke lijekove.

Amnesty International

Hoće li u takvom slučaju završiti El Chapo, saznat ćemo vrlo uskoro. Meksički 'Robin Hood' je i sam svjestan što bi ga sve moglo dočekati tako da je navodno spreman sve priznati, samo da ga ne smjeste u maksimalno čuvani zatvor. Ali s obzirom na njegovu povijest bjegova, pitanje je hoće li Amerikanci na to pristati.

Amnesty International

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:45