MANJE STRESA

EPOHALNA ODLUKA Francuska radnicima od sutra daje zakonsko pravo da izvan radnog vremena ne moraju pratiti službeni mail

 CC/Pixabay

Od 1. siječnja 2017. godine francuski radnici dobivaju zakonsko pravo da se izvan radnog vremena ne moraju spajati na internet i provjeravati službene kanale komunikacije, a sve kako bi se izbjegao burnout sindrom ili sindrom izgaranja na poslu koji pogađa sve veći broj radnika.

Od nedjelje će sve francuske kompanije imati obavezu jamčiti zaposlenicima ‘pravo da se isključe’ jer kompulzivno provjeravanje službenih mailova svakih sat vremena dovodi do prevelikog opterećenja i izaziva jaki stres. Nova zakonska odredba odnosi se na kompanije s više od 50 zaposlenih, a one će morati u svojim ugovorima definirati to novo pravo.

Pretjerana upotreba elektronskih uređaja glavni je krivac za mnoge fizičke teškoće, od burnout sindroma preko pretjeranog umora do problema u vezama i odnosima, jer mnogi zaposlenici jednostavno ne znaju kad se smiju distancirati od posla. Ova bi mjera trebala srediti ovaj problem koji je između ostalog doveo i do neplaćenog prekovremenog rada, piše Guardian.

‘Radi se o mjeri zaštite, a radnici će i dalje imati autonomiju i fleksibilnost koju im digitalni aparati omogućuju’, rekao je Xavier Zunigo, francuski poslovni stručnjak. Mjeru je uvela ministrica rada Myriam El Khomri koja je revidirala izvještaj iz 2015. o utjecaju prevelikog broja informacija na zdravlje na radnim mjestima.

Prema novom zakonu kompanija je obavezna sa zaposlenicima dogovoriti uvjete rada kojima će se smanjiti utjecaj posla na privatan život. Ako se dogovor ne može postići, kompanija mora izraditi transparentnu tablicu kojom se jasno određuju obaveze zaposlenika van ureda.

Francuski se sindikati već dugo bore za ovu zakonsku odredbu, no ono što je bizarno u cijeloj priči je što zakon ne predviđa nikakvu kaznu za one kompanije koje ne usklade svoje zahtjeve. Novine Libération hvale ovaj potez i smatraju da je zakon nužan jer se ‘zaposlenike često procjenjuje na temelju njihove dostupnosti i predanosti kompaniji’.

Velika studija objavljena u listopadu koju je provela francuska tvrtka za neovisna istraživanja, Eleas, pokazala je da više od trećine francuskih zaposlenika svakodnevno koristi pametne telefon i druge naprave kako bi se bavila poslom i nakon radnog vremena. Oko 60% radnika podržalo je novi zakon koji će im razjasniti njihova prava.

Stručnjakinja za balansiranje poslovnog i privatnog života, Anna Cox sa Sveučilišta College London (UCL), rekla je da tvrtke moraju uzeti u obzir potrebe svojih zaposlenika. ‘Nekim ljudima odgovara raditi svaku večer dva sata jer im više paše imati pauzu između tri i pet poslijepodne kad mogu otići po djecu i skuhati ručak ili večeru’, rekla je i dodala da treba imati na umu da se svijet biznisa mijenja brzo koliko i tehnologija, a sve više zaposlenih radi iz udaljenih područja, od kuće i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:13