TURSKI PREDSJEDNIK

ERDOGAN OBILJEŽIO GODIŠNJICU SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA 'Europa je umrla u Bosni, a sahranjena u Siriji. Alija me na samrti molio da mu čuvam Bosnu'

 
 Profimedia, Abaca

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da je Europa umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji, prenosi Al Jazeera Balkans.

Erdogan je u ponedjeljak primio člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića te su zajedno obilježili 14. godišnjicu smrti prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića u Ankari. U sklopu obilježavanja te obljetnice, premijerno je prikazana i televizijska serija 'Alija'.

Erdogan je za Aliju Izetbegovića rekao kako je za sobom ostavio važnu ostavštinu i poruke koje trebaju služiti kao primjer ljudima. Dodao je i da je bio borac za slobodu i pravo te da je u polovici srca nosio Bosnu i Hercegovinu, a u drugoj polovici cijeli islamski svijet - od Maroka do Indonezije, od Turske do Alžira.

- Alija Izetbegović nije bio samo političar ili mislilac, ili pak čovjek za akciju. Rahmetli Alija je bio sve to zajedno. Bio je i mnogo više od toga. U ratu je bio hrabri borac, u obitelji nježan muž i otac, prijateljima je bio veliki oslonac, bio je mudri lider, koji je svoj narod odveo u nezavisnost, rekao je Erdogan.

- Neposredno prije Alijine smrti, vraćao sam se iz Beča i saznao da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo. Odmah sam pilotu rekao da sleti u Sarajevo. Sjećam se, kad sam došao, u bolnici je bio i moj brat Bakir Izetbegović. Alija me primio za ruku i rekao mi da čuvam njegovu Bosnu. Bilo je tu i važnih političkih i strateških oporuka, ali nije ni mjesto ni prilika da ih govorim. Činimo sve i činit ćemo da Alijin amanet ispunimo i da, zajedno s našom tamošnjom braćom, razvijamo Bosnu, poručio je Erdogan.

Turski je predsjednik izrazio i nadu da će sporazum iz Daytona biti stavljen na stol, i da će što prije biti riješeni problemi koji postoje u Bosni. Oštro je kritizirao lidere Zapada zbog, kako tvrdi, pasivnog odnosa prema zločinima u svijetu.

- Žrtve i mjesto zločina se mijenjaju, ali s pozornice nijemo promatraju uvijek isti imperijalisti, kazao je Erdogan.

- Europa je umrla u Bosni, a sahranjena je u Siriji. Mrtva tijela nevine djece na morskim obalama nadgrobni su spomenici zapadne civilizacije. Nažalost, u posljednjih sedam godina europske vrijednosti srušili su njihovi nositelji, uništivši ih jednu po jednu, kazao je Erdogan, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:53