TURSKI PREDSJEDNIK

ERDOGAN ŽESTOKO NAPAO SJEDINJENE DRŽAVE 'Žao mi je, ali ovu zemlju ne mogu nazvati civiliziranom. I onda se njih naziva kolijevkom demokracije...'

 REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je verbalno napao Sjedinjene Države zbog optužnica podginutih protiv njegovih tjelohranitelja koji su u Washingtonu u svibnju sudjelovali u tučnjavi.

"Žao mi je, ali ovu zemlju ne mogu nazvati civiliziranom", rekao je Erdogan, pojasnivši da je u Washingtonu bio u službenom posjetu.

Ključan faktor u nedavnom zahlađenju odnosa između Sjedinjenih Država i Turske bila je upravo tučnjava između Erdoganovih tjelohranitelja i kurdskih prosvjednika koji su se protivili njegovu dolasku u SAD.

Rezultat fizičkog obračuna je devet ozlijeđenih osoba koje su prebačeneu bolnicu i dvije koje je zadržala policija.

U listopadu su SAD i Turska poduzele ozbiljne poteze kada je posrijedi ograničenje pristupa vizama građana obiju zemalja. Amerika je povukla prvi potez, nakon uhićenja zaposlenika američkog konzulata u Istanbulu.

Među ostalim perzistirajućim problemima između dviju zemalja su rat u Siriji i američka potpora kurdskim grupama koje se bore protiv pripadnika IS-a. Turska kurdske borce smatra teroristima.

SAD je vrlo kritičan prema turskoj vladi nakon neuspjeloga vojnog udara u Turskoj. Tada su u zatvoru završili brojni aktivisti nevladnih organizacija i novinari. Turska istodobno želi izručenje Fetullaha Gulena, klerika kojega smatraju organizatorom puča.

"Sjedinjene Države nazivaju kolijevkom demokracije. Ovakvo nešto ne može se nazivati demokracijom", smatra Erdogan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:39