'NE OTVARAJTE VRATA'

Erdoganov savjetnik pozvao u lov na svjetski poznate kuhare: 'Zar vi stvarno mislite da oni slučajno putuju Turskom i priremaju lokalne delicije!?'

 Danny Moloshok / REUTERS

Savjetnik turskoga predsjednika Tayyipa Erdogana za ekonomska pitanja, Yigit Bulut potaknuo je raspravu izjavom o tome da su poznati chefovi iz stranih zemalja koji putuju Turskom, pripremajući i hvaleći lokalne turske delicije, zapravo tajni špijuni.

"Baš sam neki dan gledao televiziju... kad vidim nekog Engleza i nekog Talijana... tumaraju Anatolijom od sela do sela i pripremaju lokalne delicije. A zašto Englezi i Talijani lutaju selima Anatolije i Trakije? Koji im je cilj? Možda prikupljaju podatke!", rekao je Bulut u intervuu za provladinu televiziju A-Haber u srijedu navečer.

"Naši sugrađani su baš lakovjerni. Otvaraju vrata stranim chefovima, otkrivaju im svoje kulinarske tajne, usput kažu da se u blizini nalazi i vojna zračna baza, skladište streljiva i kako mogu ući i izići iz sela", dodao je.

Pozvavši stanovnike da budu na oprezu Bulut je dodao: "I molim vas, nemojte mi govoriti da pretjerujem i da je posrijedi teorija zavjere!"

Turski mediji pišu da je nekoliko turskih tv-kanala zaposlilo strance da putuju Turskom, iskazuju divljenje i hvale dobru hranu i gostoljubivost lokalnog stanovništva, no Bulut nije precizirao na koju emisiju misli.

Pretpostavljaju da je riječ o privatnoj televiziji NTV i emisiji "Tastes from Europe to Anatolia" koju vode Nizozemac Wilco van Herpen i Talijan Danilo Zanna.

Emisija reklamira i projekte koje u Turskoj podupire Europska unija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:46