'DIJALOG S PLENKOVIĆEM JE NEMOGUĆ'

ERJAVEC ŽELI DA SLOVENIJA TUŽI HRVATSKU ZBOG NEPRIHVAĆANJA ARBITRAŽE Pripremio je materijale za tužbu, želi suglasnost vlade da pronađe odvjetnika

Na fotografiji: Karl Erjavec
 Damjan Tadic / CROPIX

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak pred početak redovne sjednice vlade da je pripremio materijal o mogućem podizanju tužbe protiv Hrvatske ako ona ne pristane na suradnju u provedbi arbitražne presude.

"Pripremio sam informaciju o pravnim mogućnostima glede implementacije presude arbitara i očekujem da će biti uvrštena na današnju sjednicu", kazao je Erjavec novinarima, dodavši da želi dobiti suglasnost vlade da se počne s procesom traženja odgovarajućeg odvjetničkog ureda koji bi u tužbi protiv Hrvatske zastupao Sloveniju.

Šef slovenske diplomacije i glavni koalicijski partner premijera Mire Cerara najavio je u ponedjeljak da priprema pravne postupke koji bi omogućili da Slovenija tuži Hrvatsku zbog nepristajanja na arbitražnu presudu, pri čemu je kao mogućnost naveo tužbu pred sudom EU-a u Luksemburgu.

Premijer Miro Cerar otkazao je krajem prošlog tjedna sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem koji se trebao 27. rujna održati u Zagrebu na kojemu se trebalo govoriti o odnosima dviju država i otvorenim pitanjima uključujući i granični prijepor, a kao razlog naveo je istup hrvatskog premijera u UN-u u kojemu je ponovio hrvatsko stajalište da je arbitraža kompromitirana i da Hrvatska odluku arbitara ne prihvaća niti će je primijeniti.

Cerar je u utorak u razgovoru za Slovensku televiziju kazao da je dijalog s Plenkovićem u sadašnjim okolnostima nije moguć i da se neprihvaćanjem arbitraže krši međunarodno pravo.

Cerar je moguću obnovu dijaloga vezao za promjenu hrvatskog stajališta i suradnju na provedbi arbitražne odluke, te dodao da Slovenija sama nastavlja s potrebnim aktivnostima na provođenju presude.

"Pri implementaciji ću politiku vlade voditi mirno i stabilno naprijed pripremamo se na prihvaćanje zakona koji su za to potrebni", kazao je Cerar, dodavši da slovenska pomorska policija za sada samo opominje hrvatske brodove koji ulaze u njezin dio Piranskog zaljeva, ali da se pripremaju i "šire mjere" kako bi se spriječilo kršenje slovenske suverenosti.

Slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV objavila je da će na inzistiranje Erjavca vlada Mire Cerara danas možda potvrditi i geografske karte prilagođene arbitražnoj presudi, te da se razmišlja da u slučaju tužbe protiv Hrvatske zbog nepriznavanja arbitraže budu angažirani isti međunarodni pravni stručnjaci koji su vodili zastupali Sloveniju na ad hoc arbitraži, u prvom redu francuski odvjetnik i pravni stručnjak Alain Pellet, nekada član Badinterove arbitražne komisije koja je u procesu raspada nekadašnje SFRJ presudila da bivše republičke granice među republikama postaju međudržavne i da se osim dogovorom ne mogu mijenjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:38