TAKOZVANA 'KOČNICA'

EU POPUŠTA BRITANIJI? U sklopu Brexita dat će im povlasticu koju ni Cameron nije dobio!

 Reuters

Od referenduma o britanskom izlasku iz EU prošlo je nešto više od mjesec dana, a od tada se politička situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu stubokom promijenila. David Cameron više nije premijer, pod petama gori i laburističkom vođi Jeremyju Corbynu, a državu nakon četvrt stoljeća ponovno vodi žena - opet konzervativka, bivša ministrica unutarnjih poslova Theresa May. Ona je već i imenovala svoj novi kabinet u kojem je vrlo važnu funkciju, onu ministra vanjskih poslova, na opće iznenađenje dobio jedan od najvećih zagovornika Brexita, bivši londonski gradonačelnik Boris Johnson.

Iako je itekako prerano govoriti o prvim potezima nove vlade, čini se da im se smiješi jedan od većih uspjeha, sudeći po pisanju Guardiana. Naime, dok se čeka da Britanija i službeno aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora o izlasku države članice iz EU, obje strane razmišljaju kako razvod učiniti čim bezbolnijim.

Jedna od najjednostavnijih opcija leži u tome da Britanija ostane dijelom jedinstvenog tržišta EU. I dok bi Britanci to svakako željeli, a bogme i dobar dio članica EU, problem leži u tome da je malo tko od čelnika u EU bio spreman postići takav dogovor s Britancima bez do to uključuje i obaveznu slobodu kretanja europskih radnika na Otok (i s Otoka).

No, čini se da je postignut svojevrsni kompromis. Guardian piše da se u kuloraima govori o planu koji bi Ujedinjenom Kraljevstvu dao da zadrži pristup jedinstvenom tržištu EU, uz mogućnost korištenja tzv. "ručne kočnice" kojom bi Britanci mogli ograničiti slobodu kretanja radnika iz država članica EU na period do 7 godina.

Toj se ideji navodno žestoko odupirao francuski predsjednik François Hollande, pogotovo zato jer bi to bilo puno veći ustupak Britancima nego bilo koji od onih koje je svojedobno "dobio" David Cameron samo kako bi glasače mogao uvjeriti u dobrobit ostanka u EU. U svakom slučaju, diplomati smatraju da bi ovakav dogovor više-manje zadovoljio dobar dio ljudi koji su glasali i vodili kampanju za Brexit, budući da je imigracija bila jedno od centralnih pitanja koje ih je smetalo u vezi EU.

S druge strane, iako će ova ideja sasvim sigurno biti nepopularna u drugim državama članicama, pogotovo onima iz koje velik broj radnika odlazi u Britaniju, nema sumnje da bi ovaj potez minimizirao političku i ekonomsku štetu koju bi Brexit potencijalno mogao imati za EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:24